Lifestyle

A mesebeli Skanzen ezer arca most új élménypontokkal bővült!

Múlt héten egy szuper Happy Family-s program keretében jutottam el a szentendrei Skanzenbe, ahol rengeteg izgalmas programmal vártak bennünket. Megtudtuk, hogy idén ünnepli az 50. születésnapját Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeuma, ahol az állandó szabadtéri kiállítások a 100-200 évvel ezelőtti magyar vidéki életet mutatják be. Megismerhetjük a népi építészetet, lakáskultúrát és az emberek akkori életmódját is. A szervezők nagyon szerették volna, hogyha nemcsak a felnőttek, hanem a gyerek számára is izgalmas legyen a látogatás, ezért az úgynevezett “aktív helyszínek” mellé új, Gyerek Skanzen Élménypontokat sorakoztattak fel, melyeket mi is meglátogattunk!

Az új fejlesztések főleg a 3-12 éves korosztályt célozzák meg, olyan családok szórakoztatására koncentráltak a szervezők, akik szabadidő eltölése céljából keresik fel a Múzeumot. Lehet önállóan is bejárni és felfedezni a különböző pontokat, de nagyon izgalmasak a szervezett túrák is, illetve nyári táborozók is előszeretettel látogatják a helyszíneket.

Próbálom részletesen felidézni és bemutatni Nektek a különböző élménypontokat:

Az első és legizgalmasabb élmény a vonatozás volt, ami szerintem még egy felnőttet is magával tud ragadni, legalábbis én teljes extázisba voltam. Többször is mentünk vele a különböző helyszínek között.

Az első állomásunk a Gyerekgazdaság volt, ahol még én is elcsábultam, tulajdonképpen egy falusi család mindennapjaiba csöppentünk bele, ahol használhatjuk a bútorokat, főzni lehet a konyhában, sütni a kemencében, lovat etetni, tehenet fejni, kismalacokat ciciztetni, az istállóba szalmabálába ugrálni, valamint a kiskertben hagymát, répát és kukoricát ültetni.

A vidéki élet után következett a Bábszínház. Igazi élmény volt látni az óriás bábokat és nemcsak nézni lehetett, hogy mi történik a színpadon, hanem mindenki eljátszhatta a kedvenc meséit. Színes hátterek, zajkeltő eszközök, 16 bábfigura és varázslatos hangulat tölti be ezt a kis teret.

A mesebeli kalandozás után következett az Élet a tanyán paraszti gazdaság, ahol élőben csodálhattunk meg szürkemarhát, mangalicát, pulikutyust, de kis házikedvencek – kakas, nyuszi, tyúk – is helyet kaptak a pajtában. Az óriás malom kötelező fotózkodási helyszín volt, tényleg hihetetlen életszerű minden.

A kislányom nagyon élvezte a körútat, pedig Őt nagyon nehéz lekötni, igazi élmyényflesh volt számára is minden állomás. Elérkeztünk a várva várt Mesekert Játszótérhez, ahol Kő Boldizsár szobrász és alkotótárs munkáit csodálhattuk meg a különleges játékok formájában. Olyan magyar népmeséket keltett életre, mint A kisgömböc, Az igazmondó Góbé   vagy A Kismalac és a farkasok. A játékok között szerepel körhinta, kakasos mászóoszlop, mozgatható hinta, halas csúszda, kismalacot táncoltató mókuskerék, a gyerekek imádták ezt a “megállót”.

A CsodaPajta is egy izgalmas állomás, ahol egy terített asztal elemeit jelenítik meg: egy tejes köcsög, kenyér, kolbász és kés. A tárgyak kiválasztásával a paraszti mindennapok alapvető szükségleteit és az ehhez kapcsolódó munkafolyamatokat, a paraszti élet összetettségét mutatják be.

Az egyik kedvenc állomásom a Kisbolt volt, ahol a falusi boltok hangulatát hozták vissza, egy igazi időutazás, ahol szerepjáték segítségével ismerkedhetnek meg a gyerekek a korabeli eszközökkel és tárgykultúrával. A berendezési tárgyak kézbe foghatóak, odébb rakhatóak, megszagolhatóak, igazából bárki eljátszhatja a boltost a pult mögött a frenetikus oldschool pénztárgép és mérleg segítségével.

És végül, de nem utolsó sorban a programunk zárásaként következett a Fényképész műterem, ahol szuper fotózási díszletek, múlt századi kosztümök, kiegészítők, thonet szék és karos pad is a rendelkezésünkre állt, hogy elkészítsük a saját képünket. A gyerekek itt az 1900-as évek elejéről származó fényképezőgéppel dolgozhatnak, melyben egy modern, digitális kamerát is elrejtettek, hogy tökéletes minőségű fénykép is készüljön róluk.

A Játékudvar is kedvelt pontja a múzeumnak, szabadtéri játékokkal várja a látogatókat: mocsárjáró, célbadobók, gólyaláb, táblás és ügyességi játékok közül lehet válogatni. Azt gondolom, hogy ez éppen elég program ahhoz, hogy egy kicsit kikapcsolódjunk a városi forgatagból és a családddal meglátogassuk a Világörökségünk egyik fantasztikus helyszínét!

Egyébként ismeritek a Happy Family-t?

Azért hozták létre az oldalt, mert hisznek abban, hogy a család intézménye értékes, fontos, nem divatjamúlt! A boldog család fogalma nem csupán illúzió, a mai rohanó világban sem. Természetesen ehhez szükség van idő-, energia befektetésre, de legfőképp a szív és a személyiség teljes odaadására. Szlogenük, miszerint a CSALÁD: ÉRTÉK, mára még fontosabb, mint akár 10-20 éve, így küldetésünknek tartják az örökérvényű családi értékek védelmezését. Ismerjétek meg őket IDE KATTINTVA!