Lifestyle

Ajándékozzon Dallmayr-élményt karácsonyra!

Az idei évben, ebben az ünnepi szezonban még inkább előtérbe kerül az online vásárlás, illetve egyértelműen látszik, hogy az idei karácsony az otthoni kényeztetés jegyében fog zajlani. A karácsonyi ünnepek meghittségét megélhetjük a családunkkal, otthonainkban, meleg takaróba bújva, kávés- vagy teáscsészével a kezünkben. Ehhez az élményhez kínál a Dallmayr olyan kiváló minőségű termékeket, amelyeket ajándékba is adhatunk, akár eleve a megajándékozotthoz rendelve a kávéval, teával megrakott csomagot.

Dallmayr-kávé

A családi vállalkozásként üzemelő Dallmayr folyamatosan keresi azokat a partnereit, akik hozzá hasonlóan hisznek a kiváló minőségű alapanyagban. Ebben rejlik a Dallmayr-kávé titka is: a legjobb termőterületekről származó kávékat vásárolják fel, amelyet utána a saját pörkölőüzemükben, a München melletti giesingi létesítményükben pörkölnek meg.

Az érett, gondosan válogatott kávészemről a kávécseresznyét mosással távolítják el, a fermentáció így nem az erjedő gyümölcshússal együtt történik, azaz a kávé ízjegyei is teljesen mások lesznek. Az eljárás pénz- és időigényes, ellenben a kávét a legkevésbé így érik negatív hatások az előkészítési fázis során.

A Dallmayr blendjeinek összeállítása ezek után kezdődik. A bevált és megszeretett ízprofilt kell az adott év terméséből kihozni, ez a Dallmayr szakértőinek a dolga. Az egyszerűnek tűnő feladat azonban hatalmas szakértelmet, türelmet és rengeteg kóstolást igényel, hogy a végén – az eltérő évjáratokból – a megszokott minőségű és ízprofilú Prodomo vagy Crema d’Oro blend megszülethessen.

Dallmayr-történelem

A cég gyökerei valójában 1700 körül kezdődnek, amikor egy Christian Reitter nevű müncheni kereskedő üzletet kezdett működtetni a leendő Dallmayr-rel helyén, amely innentől folyamatosan üzemelt, egészen addig, amíg a névadó Alois Dallmayr 1870-ben át nem vette a kereskedést.

A céget (az épületet és benne az üzletet) Alois 25 év után eladta Anton Randlkofernek, akinek korai halála után annak özvegye, Therese vett át, és irányított nagy sikerrel. Üzleti érzékének és a társadalmi kapcsolatok kialakításában mutatott tehetségének köszönhetően a Dallmayr csemegeüzlet  a bajor királyi beszállító lett, és Európa egyik legjobb csemegeüzletévé vált, amivel elnyerte annak lehetőségét, hogy a bajor királyi házon kívül másik 14 európai uralkodói udvarnak szállíthasson.

Az üzlet megállíthatatlanul fejlődött, nem csak a partnerek mibenléte és számossága volt szemkápráztató, hanem a müncheni üzlet is egyre impozánsabb lett. Therese képességei azonban nem csak a hálózatépítésben mutatkoztak meg, hanem számos szokatlan innovációt hajtott végre: ő volt az első, aki banánt importált Németországba, valamint mangót és licsit rendelt Kínából. 

 1912-re az eredeti üzlet duplája nőtt, fényreklámok hirdették a Dallmayr márkát és a cég közel 70 alkalmazottat foglalkoztatott.

A sikert azonban beárnyékolta a világháború és az azt követő világégés, a luxuscikkek piaca összezsugorodott. Éppen ezért Randlkoferék újabb irányba nyitottak, Hermann Randlkofer döntése alapján a kávékereskedelem mellett döntöttek.

1933-ban, az akkor még csak 19 éves Kornad Werner Wille brémai kávészakértő teremtette meg az alapokat, létrehozta a kávéra szakosodott részleget a Dallmayr-en belül, amely először csupán a csemegeüzlet egy külön részlegének indult. Wille maga vásárolta meg a nyers kávét, amit az ő felügyelete alatt pörköltek. Ekkor született meg a Dallmayr Kaffee.

Wille hamarosan jóval több lett, mint a cég kávészakértője, a háború utáni lesújtó állapotokból Wille és Randlkofer együttesen húzták ki a céget, az 50-es évekre nem csak az üzlet portálja újult meg, hanem újra szárnyalni kezdett a csemegeüzlet és a kávéértékesítés is.

A fejlesztések azonban nem álltak le, a Dallmayr a német piacon elsőként reagált a piaci igényekre, beszállítójává vált a BMW-nek, aki Amerikából behozott kávéautomatákat helyezett el alkalmazottai kiszolgálására. Ma már több mint 40 000 Dallmayr automata található Németországban, Svájcban, Ausztriában és Kelet-Európában.

A vállalat fejlődése azóta is töretlen. A Randlkofer és Wille leszármazottak által közösen vezetett cég a fejlesztések mellett a bővítésre is gondolt. 2006-ban az egykori csemegeüzlet rekonstrukciója idején létrehozták a Dallmayr éttermet, valamint megnyitott a Café-Bistro Dallmayr. Amit 2014-ben a Dallmayr Akadémia követett.

A több mint 300 éves Dallmayr termékei már hosszú évek óta elérhetők Magyarországon is. A termékek megvásárolhatóak a nagyobb áruházakban és boltokban, de a forgalmazó webshopja a teljes kínálattal várja a vásárlókat, ahol – a cég központjához, a müncheni Dallmayr csemegeüzlet múltjához méltóan – a szemes kávétól a kapszulás változatig, a különböző keverékektől, a termőterület szelektált single origin kávékig, a világostól a sötétebb pörkölésű kávéig minden formában megtalálhatóak a – német megbízhatóságot és igényességet garantáló – Dallmayr kávék, valamint különleges teák.

___