Gyerek

Az állatos farsangi maskarákat szeretik a legjobban a gyerekek…

Minden tiszteletem azoké az Anyukáké, akik saját készítésű jelmezzel készülnek a farsangi bulikra! Tudom, hogy rengeteg ötletes és gyorsan elkészíthető maskara megtalálható a palettában, ennek ellenére én sokszor az üzletekben megtalálható újdonságokra hagyatkozom. A Játéksziget közel ezer fő bevonásával készült online felmérése szerint a legtöbben állatos jelmezt vesznek fel idén farsangkor, a második helyen pedig a hercegnős, tündéres ruhák állnak, melyeket a foglalkozásokat megjelenítő öltözetek követnek. A szuperhősök és a Jégvarázs Elzája sem ment még ki a divatból, a Star Wars karakterek és a különféle boszorkányos, vagy horror karakterek viszont a tavalyi felméréshez képest kevésbé népszerűek.

Gondoltad volna, hogy 2 és 5 ezer forint közötti összeget költ gyermekenként a farsangi jelmezekre és kiegészítőkre, arcfestékre a családok 52,2 százaléka, 12,9 % 1-2000 forintot szán rá és közel 20 százalék akár 5-7000 forintot is áldoz, tízezer forint fölé csak 4 százalék merészkedik?! A családok kevesebb, mint 15 százaléka készít saját kezűleg farsangi jelmezt, a megkérdezettek több mint fele hol vásárolja, hol készíti a maskarákat, a családok egyharmada pedig egyértelműen a vásárlást részesíti előnyben. Komplett jelmezt már 3 390 forinttól is lehet kapni, de egy márkás mesehős jelmez akár 20 000 forint is lehet.

A gyerekek többnyire egyénileg viselnek farsangi ruhát, kevesen öltöznek be csoportosan. A válaszadók fele 2-3 órát tölt farsangi készülődéssel gyermekenként, ami akár vásárlást, akár saját kezű készítést is jelenthet. A jelmezválasztásnál leginkább a gyerek ötlete érvényesül, de a családok 37,8 százalékánál együtt döntenek, csak 6,2 százalék válaszolta azt, hogy az anyuka ötletére támaszkodnak. A jelmezeknek gyakran van második élete, ugyanis csak a megkérdezettek 17,7 százaléka írta azt, hogy egyszer használja, a legtöbben más alkalomra is felhasználják, vagy testvéreknek, ismerősöknek adják tovább, elcserélik, vagy otthon tovább játszanak, szerepjátékoznak vele. A gyerekek közel háromnegyede csak az iskolai vagy az óvodai jelmezverseny kedvéért öltözik be, de vannak, akik a helyi közösségükben is részt vesznek farsangi rendezvényen. Érdekes számok, ugye?

Az idei farsangi szezon top 5 slágerterméke a Játéksziget szerint ezek lesznek:

  1. Jégvarázs és hercegnők jelmezek
  2. Mancs Őrjárat jelmezek
  3. Tűzoltó, Rendőr, Sheriff jelmezek
  4. Szuperhősök
  5. Fortnite jelmezek

Ti melyik “hírességet” választjátok?