Lifestyle

DentaStix – vigyázzunk a kis kedvenceink fogainak épségére is

10-ből 9 kutyatartó úgy gondolja, hogy házikedvencének fogai jó állapotban vannak, pedig valójában a háromévesnél idősebb kutyák 80%-ának van ínybetegsége – hívja fel a kutyások figyelmét a PEDIGREE® március 20.-i Szájápolás Világnapja alkalmából. A PEDIGREE® DentaStix™ fogápolási termékcsaládja kiemelt figyelmet fordít a négylábúak szájhigiéniájára, és számos kezdeményezéssel támogatja a gazdik ismereteinek bővítését kutyájuk szájápolásával kapcsolatban.

A brit Waltham Petcare Science Institute kutatói felismerték, hogy a szájüregi betegségek kialakulása és a kutyafajta mérete között összefüggés van. Kutatásukból kiderült, hogy a kisebb kutyafajták hajlamosabbak a fogágybetegségekre, mint a nagytestű társaik. Két másik Waltham-tanulmány rámutatott, hogy a parodontális betegség előrehaladása felgyorsul a kisebb kutyafajtáknál, például a törpe schnauzereknél és a Yorkshire terriereknél.

A kölyökkutyák esetében a lehető legkorábban érdemes bevezetni a fogaik ellenőrzését és ápolását, megelőzve ezzel a legáltalánosabb fogbetegségeket. A kölyökkutyák tejfogai ugyanis 3-4 hetes korukban kezdenek nőni, a legtöbb négylábú pedig már 7 hetes korára teljes tejfogsorral rendelkezik. 14 és 20 hetes koruk között elveszítik az első fogsorukat, és a felnőtt fogaik kezdenek el növekedni. Ebben a fázisban fontos, hogy a rágási késztetésüknek eleget téve rágójátékokat biztosítsunk nekik. Kicsivel több, mint fél év alatt a teljes felnőtt fogazatnak ki kell fejlődnie. Ha a kutyát már fiatal korában bevezetjük a szájhigiénés rutinba, csökkenhet az esélye a fogínybetegségek vagy a súlyosabb parodontális betegségek kialakulásának.

A nem megfelelő szájhigiénia okozta betegségek fájdalommal, a fogak elvesztésével is járhatnak, de akár a test további részeiben – pl. a szív, vese vagy máj – is kárt okozhatnak. Az egyik fő kiváltó ok a lepedék felhalmozódása, ezért fontos, hogy folyamatosan ellenőrizzük és tisztítsuk a kutyánk fogait.

Dr. Király Péter kisállatgyógyász szakállatorvos szerint az említett problémák leggyakrabban a védőoltás vagy más okból történő állatorvosi vizsgálatok során derülnek ki. Az elhanyagolt szájüregi betegségek komoly kockázattal járnak, ráadásul a házikedvencek várható élettartamát is megrövidíthetik. A probléma megelőzése miatt fontos, hogy a gazdi felismerje a lehetséges bántalmakat és a leggyakoribb tüneteket, és felkészüljön azok megelőzésére.

Március 20. a Szájápolás Világnapja

Ennek kapcsán a PEDIGREE® kiemelten fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet a kutyák szájápolásának jelentőségére. Akárcsak az emberek esetében, a négylábúak egészsége is a megfelelő szájápolással kezdődik. Számos jele van annak, ha kedvencünk fogproblémával küzd, mégis sok gazdi félrediagnosztizálja ezeket, és fáradtsággal, korral járó lassúsággal vagy öregedéssel magyarázza a tüneteket.

Mit tehetünk?

A kutya szájhigiéniai egészségét nagyban támogatják a különféle rágósnackek vagy a rágást elősegítő kutyaeledelek, mint például a PEDIGREE® DentaStix™, amelynek napi használata hatékonyan csökkenti a fogkő- és lepedékképződést, köszönhetően egyedi X formájának, speciális textúrájának, érdes felületének és tisztító aktív hatóanyagainak. A fogápoló rágópálcika hozzáadott cukor, mesterséges színezékanyag és aroma nélkül készül. Teljes mértékben emészthető, egészséges összetevőket tartalmaz, valamint kis és nagy kutyáknak egyaránt ideális.

Mi másra érdemes odafigyelni?

Mindenekelőtt győződjünk meg arról, hogy kisállatunk közérzete nem változik, ha megérintjük a száját. Ideális esetben az ínyük rózsaszín színű, a pirosság pedig gyulladást, betegséget jelent. A fogaik optimális színe törtfehér, minimális fogkő lerakódással. A háziállatok gyakran rejtik el a fájdalmukat, ezért ügyelni kell az észrevehető jelekre, amelyek problémára utalhatnak. Ha a kisállatunknak kellemetlen a lehelete, csak a szája egyik oldalán rág, étkezési nehézségei adódnak, súlyvesztést tapasztalunk, esetleg tüsszögést vagy orrfolyást, akkor forduljunk orvoshoz. További árulkodó jel lehet a rossz közérzet és a távolságtartó magatartás, sőt, ha fájdalmai vannak a kutyának, akkor a szája és a feje érintését is nehezebben tűri.

Ha az említett tünetek közül egyiket sem tapasztaljuk, akkor nyugodtak lehetünk, de nagyon fontos, hogy ettől függetlenül szánjunk időt a megelőzésre is. Számos otthoni eszköz, termék teszi lehetővé az otthoni fogápolást, illetve ajánlott évente egyszer ellátogatni egy állatorvosi ellenőrzésre is.

Vigyázzunk kis kedvenceink fogainak épségére is!:)

___