Gyerek

Elindult a P&G ÖKO-szokások nevű környezeti nevelési programja

A környezeti nevelés célja a környezettudatos magatartás, a környezetért felelős életvitel elősegítése, a természet – s benne az emberi társadalom – harmóniájának megőrzése, fenntartása. A környezettudatos életmódra, valamint a felelős fogyasztásra való nevelés és társadalmi edukáció a Procter&Gamble egyik legfőbb törekvése világszerte, ezért vezette be Magyarországon is ÖKO-szokások nevű oktatóprogramját általános iskolai tanulók részére. Az ingyenesen letölthető tananyag nyolcezer diákot ért el az elmúlt egy évben.

Az anyagok a környezetvédelem három kulcsfontosságú területére összpontosítanak: a vízvédelemre, a hulladékgazdálkodásra és az energiatakarékosságra. Céljuk, hogy az ország több mint 2.400 általános iskolájának mind a 720.000 diákjához eljussanak, ezért a jövőben átfogó tájékoztatási programot indítanak, hogy minél több oktatási intézmény és pedagógus számára elérhetővé tegyék interaktív oktatási segédletüket.

Minden fejezet átfogó tudást ad, bevezető oktatóanyagból és munkalapokból áll, amelyek érdekes kísérletekhez is tartalmaznak tippeket. A diákok ÖKO-detektíveket játszanak, és például tesztelik, milyen gyorsan bomlik le a hulladék, kiszámolják, hogy háztartásuk mennyi energiát és pénzt takaríthat meg a mosás során az energiatakarékos ciklusok használatával, vagy megtanulják, milyen úton halad a víz, mielőtt a csapból kifolyik, mi vár rá a mosdókagylóból vagy mosogatótálcából való távozás után. A videók kisiskolásoknak, a feladatlapok pedig 7-8. osztályos diákok számára készültek, és hozzásegítik őket a természettudományok, a kémia, a földrajz, a fizika vagy a matematika területén szerzett tudásuk elsajátításához és igazolásához.

A környezettudatos magatartás természetesen nemcsak az energiafogyasztás csökkentését jelenti, de minden apró lépés és cselekedet, amit egy háztartás megtesz otthon, legyen szó akár a hidegebb hőfokon történő mosásról, az energiatakarékos izzók használatáról, a műanyagcsomagolások csökkentéséről és szelektíven gyűjtéséről, mind hozzájárul egy fenntarthatóbb környezet megteremtéséhez.

Kis lépés nekünk, nagy változás a bolygónak:

Ti mennyire éltek környezettudatosan?

___