Gasztro, Lifestyle

Felejthetetlen élményeink a Tokaj Nobilis elragadó vendégszeretetével!

Felejthetetlen napokat töltöttük Bodrogkeresztúron a Woman Power Project csapatunkkal, ahol Bárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis tulajdonosa látott minket vendégül. Egy pár nap alatt rengeteg programban volt részünk, amikről készültem Nektek egy kis élménybeszámolóval.

Cheeeers!

A szállásunk közvetlenül a Pincészet szomszédságában volt Saci Nobilis Udvarházában, ami egy igen stílusos régi parasztház hangulatát idézi modern külsővel. Tágas szobák, hagyományos és elegáns bútorok szolgálják a pihenni vágyókat, a felső szinten közös teakonyhával és étkezővel.  A házhoz nagy kert, kerti sütő, zárt parkoló is tartozik, emellett gyönyörű panoráma nyílik Tokaji-hegyre és a Bodrog ártérre. Összesen 5 szoba elérhető a házban, így akár nagy baráti társaságok, családok kiruccanásához is tökéletes szálláshely.

A Nobilis Udvarházban szálltunk meg

Rögtön a szobák elfoglalása után meg is látogattuk Saci pincészetét, ahol elképesztő szenvedéllyel mesélt a gyökereiről, a szüretelés menetéről és az isteni borainak elkészítéséről. A borászat is egy XIX. századi módos parasztházban helyezkedik el, ahol egy hagyományos pincében zajlik a palackos érlelés és ott lapulnak a hordók is. Évjárattól függően készít száraz Birtokbort, amelyben megtalálható mindkét dűlőjük termése, dűlőválogatott Furmint és Hárs a Barakonyi dűlőből, illetve palackos erjesztésű pezsgő, késői szüretelésű édes bor és 5 vagy 6 puttonyos Aszú is helyet kap a portfólióban. Jó évjáratban akár 15.000 palackot is készít, melyek nagy része a 2018-as évjárattól bio/organikus minősítésű.

Tokaj Nobilis pincészet

A pincelátogatás után alig vártuk, hogy megkóstoljuk Saci finom borait, amit a szomszédos épületben egy borkóstoló keretében élvezhettünk. Azonnal beleszerettem a Furmintjába, amit már csak az Amicus késői szüretelésű édes bora tudott überelni. A borászat egyébként előzetes bejelentkezéssel bárki számára látogatható, a pincetúra, a borászat megtekintése és a 4 vagy 6 boros kóstoló csupán 1-1,5 órás program, amit mindenkinek szívből ajánlok, aki arrafelé jár.

Borkóstolós finomságok

Másnap Saci személyesen mutatta meg nekünk a szőlőit, melyek Bodrogkisfalud határában, a Várhegy déli oldalán fekszenek: a Bakonyi és a Csirke-Mál dűlő. Talaja rendkívül gazdag, így nem is csoda, hogy szőlőiből ennyi finom nedűt lehet készíteni. Egy spontán piknik keretében pihentünk, traktoroztunk és élveztük a csodálatos panorámát, na meg persze előkerült néhány palack is a földbe hűtött talajból.

Kirándulás a Nobilis dűlőkön

A kirándulásunk itt még nem ért véget, az ebédünket a Disznókő Dűlő Sárga Boház teraszán fogyasztottuk el, majd ellátogattunk a Kikelet pincészetbe, ami Tokaj Hegyalján, az egykori rangos mezőváros, Tarcal szívében található. Stéphanie, a családi pince tulajdonosa látott minket vendégül, aki évekkel ezelőtt Franciaországból, a Loire völgyéből látogatott el hozzánk gyakorlatra, mint borász mérnők és annyira magával ragadta a vidék, hogy új otthonra lelt. Közben megismerkedett a Férjével Zsolttal is, akivel közösen álmodták meg és hozták létre 2002-ben a pincészetet. Boraik több hordóban és sok tételből állnak, céljuk a lehető legjobb eredmény elérése a házasítás során, arra törekszenek, hogy kiemeljék a bor egyediségét. Sacival és még egy barátnőjükkel közös boruk is született, A Három grácia, melyet boraik közös esszenciája keltett életre. Az üvegben Bott Judit Csontos furmintja, a Kikelet (Berecz Stéphanie) Lónyai hárslevelűje és a Tokaj Nobilis (Bárdos Sarolta) kövérszőlője, kiegészítve egy kis száraz sárgamuskotállyal lapul, mely egy késői szüretelésű édes bor, érdemes megkóstolni!:)

Tarcal szívébe is ellátogattunk

Itt még mindig nem álltunk meg, rögtön a Kikelet pincészetből megmásztuk az Áldó Krisztus sétányt, ahol a tokaji borvidék kétségkívül legmonumentálisabb látványossága, a Krisztus szobor áll, a lélegzetelállító fekvésű bányató közelében. Ti tudtátok, hogy a 2015-ben felállított körpanorámát nyújtó domb tetején Magyarország legnagyobb Jézus szobra áll?

A Füleky pincészet borait is megkóstoltuk

Hiszitek vagy sem, még ezek után is repültünk tovább, mert a Füleky Tokaj pincészetben már vártak minket. A gyönyörűen felújított XVIII. századi barokk stílusú Füleky-kúria és a borászat Bodrogkeresztúr  központjában található, a Tokaj-hegy lábánál közel a Bodrog partjához. A falut világszerte híres zarándokhellyé teszi az itt található Reb Steiner Saje csodarabbi sírja. Ebbe a történelmi környezetbe harmonikusan illeszkedik a  környékbeli kőből épült modern borászati feldolgozó, mely az ArchDaily.com, a világ legnépszerűbb építészeti honlapjának szavazásán megnyerte az „Év Ipari Épülete 2011” címet is. Nagyon tetszett, hogy az egyik bormárkájukat egy létező helyi gólyáról, Fülöpről nevezték el és ennek a bornak a bevételéből a környék gólyafészkeinek karbantartását, gólyafészek állványok készítését és madárvédő elektromos szigetelések felhelyezését támogatják. A kúriában hat kétágyas en-suite szoba, szalon, felszerelt konyha, terasz és kert áll a vendégeik rendelkezésére az önfeledt kikapcsolódáshoz. Nem kell messzire menni, mert a borászat közvetlen szomszédságában található vendégházban borvacsorát, borkóstolót, pincelátogatást és tokaji borbemutatót kínálnak az idelátogatóknak. Magával ragadó környezetben, fantasztikus borokat kóstoltunk, ahol mindenki megtalálta a saját kedvencét, nekem maradva az édes ízvilágnál a 6 puttonyos Tokaji Aszu mindent vitt. Ezzel a rengeteg élménnyel tértünk nyugovóra, mert másnap még meghívásunk volt a Helia-D Herba Kastélyába is.  

A Herba-kastélyban elkészítettük a saját krémünket

Másnap újult erővel és felrissülve vágtunk neki a hazaútnak, de útközben még meglátogattuk a Herba-kastély kávézóját Tolcsván, ahol megismerkedhettünk a klasszikus és időtálló Helia-D termékek múltjával, jelenével, megnéztük a kozmetikatörténeti kiállítást és betekintést nyerhettünk a kastély, illetve a gyógynövények izgalmas világába. A látogatásunk végén, a rengeteg hasznos információ tudatában elkészítettük a saját krémünket is, melybe mindenki a saját igényeinek megfelelően válogatta össze az összetevőket.

Azt hiszem a fenti élmények külön-külön blogbejegyzéseben is megállnák a helyüket, rengeteg felejthetelen pillanatban volt részünk. Ha tehetitek, akkor ismerjétek meg Ti is ennek a vidéknek a sajátos világát és kiránduljatok egy nagyot vagy akár 2-3 napra is érdemes ellátogatni, mert bőven van látnivaló és program is. Mi még biztosan visszatérünk!:)

___