Lifestyle

Globális vízvédelmi program

Jelentős mérföldkőhöz érkeztek a Procter & Gamble globális vízvédelmi erőfeszítései. A világ számos országa vízválsággal küzd, és a Föld húsz legnagyobb városából tizennégyben már most is hiány a víz. A jelenlegi népességnövekedés és vízpazarlás következtében ez a válság tovább nőhet, mert a becslések szerint a globális vízellátás és vízigény közötti különbség 2030-ra várhatóan 40%-ra növekszik. A március 22-i Víz Világnapja alkalmából a Procter & Gamble bejelentette globális vízvédelmi programjait, amelyeket a bolygó vízkészleteinek megóvása érdekében indított világszerte. A vállalat 2021 év elején bemutatott Lead with Love programjának kiemelt részeként indított projektek többek között a természetes vízkészletek helyreállítását, a teljes ellátási lánc, valamint a fogyasztók vízfelhasználásának szabályozását célozzák.

Az általános elképzelés ellenére Magyarország is a vízben szegény országok közé tartozik, miután a természetes körforgásban kevesebb mint 1000 m3/fő/év csapadék jut az ország területére. Az ország felszíni vízkészletének több mint 90 %-a külföldről származik, vizeink alvízi jellegűek, így folyóink vízminőségét és mennyiségét sincs módunk szabályozni. Magyarországon a vízgazdálkodási szemlélet ma a víz elvezetésére épül: a belvízelvezető csatornarendszerek évente 1.77 millió m3 vizet vezetnek a folyókba, olyan területekről, amelyek néhány hónappal később már gyakorta aszállyal küzdenek. A vízelvezetés-centrikus gazdálkodásnak köszönhetően a folyók több vízzel lépnek ki az ország déli határain (116km3), mint amennyivel befolynak az északin (109m3). Évente körülbelül 7 km3 vizet vesztegetünk így el, ez három és fél Balatonnal felérő víz.

A világ számos országa ennél sokkal súlyosabb vízproblémákkal küzd, az ENSZ tudományos kutatásai szerint 2030-ig heves vízhiány lesz, amely körülbelül 50 országot és legalább 3 milliárd embert érint. Éppen ezért óriási jelentőségű, hogy egyre több multinacionális és helyi vállalat igyekszik segíteni a természeti erőforrások és a fenntarthatóság védelmét.

A Procter & Gamble hatékony vízgazdálkodási programja jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben, céljaik kibővültek az üzemeik négy falán túl a globális rendszerszintű átalakításig, számos partnerséget alakítottak ki a globális vízterhelés leküzdésére világszerte. Bejelentésük szerint vízvédelmi programjuk kiemelt pontjai az alábbiak:

Vízmegtakarítás az egész ellátási láncban

2010 óta egységenként 27%-kal csökkentették a gyártási vízfelhasználás, és 2,6 milliárd liter vizet nyertek körkörös megoldásokból. A vállalat elkötelezett, hogy 2030-ra elkötelezettek 35%-kal növelje a vízhatékonyságot a telephelyeiken, és 5 milliárd liter – azaz 2000 olimpiai méretű úszómedencényi – vizet körkörös megoldásokból szerezzen.

Hazai gyáraik is jelentős vízmegtakarítással üzemelnek, a csömöri egység új technológiai vízprogramjának keretében napi 1300 köbméter technológiai vizet tisztít meg és használ újra. Ez a vízmennyiség Csömör városának napi vízfelhasználásával egyenlő. A gyöngyösi üzem pedig az összegyűjtött esővizet hasznosítja a gyár mosdóinak öblítéséhez.

Az otthoni vízhatékonyság növelésének támogatása 2019-ben a vállalat elérte azon célját, hogy márkáinak segítségével egymilliárd ember számára biztosít hozzáférést vízhatékony termékekhez. A két évvel ezelőtt indított 50L Home Coalition programjának célja annak tanulmányozása és elősegítése, hogy 50 liter napi fejenkénti vízfogyasztás hogyan érezhető 500 liternek.

A vizek visszaállítása az elsődleges vízgyűjtőterületeken

Hét országon átívelő partneri együttműködésük felhívja a figyelmet 18 kiemelt elsődleges vízgyűjtő terület vízügyi kihívásaira, valamint új partneri együttműködésük várhatóan több mint hárommilliárd liter víz helyreállítását célozza a kaliforniai Sacramento-folyó medencéjének területén.

Children’s Safe Drinking Water (CSDW) Program

A program 2004 óta működik, és létrehozása óta 18 milliárd liter tiszta vizet biztosított a rászoruló gyermekek és családok számára szerte a világon egy a P&G kutatói által kifejlesztett víztisztító csomag segítségével, amely mindössze fél óra alatt tíz liter szennyezett vizet képes tökéletesen megtisztítani.

Minden apró lépés számít, és a víz védelme már a legkisebb háztartásokban is elkezdődhet, mindössze néhány szabály betartásával:

  • Kézmosásnál, fogmosásnál ne használjátok fölöslegesen a vizet! Gyors zuhany a fürdés helyett, mert ez utóbbi négyszer annyi vizet igényel, mint a zuhanyozás, és a melegvízhasználat energiaigénye a háztartásokban a második legnagyobb.
  • Ha rövidebb programon, alacsonyabb hőmérsékleten mostok, akkor azzal is vízet és energiát tudtok spórolni!
  • A mosogatógép egyetlen ciklusban kb. 13 liter vizet használ, miközben ugyanannyi edény kézi mosásakor több tucat liter vizet folyatunk el. Már 8 tányér mosogatógépben való mosásával vizet takaríthatunk meg, persze, amelyik háztartásban van.
  • Igyekezzünk minél több „szürke”, azaz már használt vizet újrahasznosítani, pl. viráglocsoláshoz, takarításhoz vagy WC öblítéshez.
  • A növényi eredetű élelmiszertermelés sokkal kevesebb vizet használ fel, mint az állattenyésztés. Például 215 liter víz szükséges egy kilogramm paradicsom termesztéséhez, és nagyjából 15 ezer liter egy kilogramm marhahús előállításához. A hús- és tejtermék előállítás és fogyasztás a teljes üvegházhatású gázkibocsátás 14.5%-ért felelős. 

____