Lifestyle

Húsvéti mulatság Csongrádon

Csongrád, a tisza-parti kisváros idén Húsvétkor hagyományos és kreatív programokkal várja a családokat.

Tudod, mi a húsvéti zöldágjárás? Ha játszottál és énekelted az oviban „Bújj bújj zöldág”-at , akkor sejted.  Bár ez egy népi hagyomány a húsvét vasárnaphoz és az egyéb tavaszi vasárnapokhoz kapcsolódó zöldág-járás a tavaszt, a természet megújulását jelképező énekes játék, sokan találkoztunk vele gyerekkorunkban.

húsvét

A lányok, esetleg a legények is a falu egyik végén kézfogással sorba álltak. A sor mindkét végén kaput tartottak zöld ággal a kezükben. A sor egyik vége átbújt a sor másik végén lévő kapu alatt, így mentek végig a falun. A dal első három sorát a két kaput tartó énekelte egymásnak felelgetve.

húsvét

A Bújj, bújj… részre megkezdődött a kapun való átbújás.  Ilyet is láthatsz Csongrádon a húsvéti ünnepen április 17-én.  Megéri korán kelni, mert a programok már kilenc órakor elkezdődnek. Több helyszínen is lesznek húsvéti események, kreatív népi workshopok.

Aki nem akar elhervadni, kipróbálhatja a hagyományos népi locsolkodást, azaz kaphat egy vödörnyi vizet a kontya alá. A legkisebbeket a nyuszisimogató várja, de lesz kalácssütés és táncház is, sok vidám családi program. Szuper programokkal várnak mindenkit húsvét hétvégén, érdemes lesz ellátogatni!

___