Lifestyle

Kiálló kék véna VOLT és NINCS!

Hosszú évek óta készültem arra, hogy egyszer majd eljön a nagy nap, amikor már annyira fognak zavarni a lábamon végigfutó és kidudorodó kék visszereim, hogy rászánom magam és elmegyek elinjekcióztatni őket. Sok barátnőm van, aki hasonló problémával küzdd, ezért úgy gondoltam, hogy megosztom Veletek a tapasztalataimat és képekkel is illusztrálom a kis „műtétemet”!

A rendszeres sport, a sok éves népi tánc és a terhességem is mind mind hozzájárult ahhoz, hogy mára már nemcsak az zavart, hogy esztétikailag nem szép látványt nyújtottak a lábamon kidudorodó kék erek, hanem 1-1 melegebb vagy rohanósabb nap végére már úgy éreztem, hogy kősziklából vannak a lábaim. Rengeteg módszerről és kezelésről hallottam már, pozitív és negatív élményeket is, ezért egy rövid kutató munka után kiválasztottam a nekem legszimpatikusabb helyet a Körúti Orvosi Centrum intézményét.

A telefonos bejelentkezésem után egy szép, napsütéses napon tele izgalommal és reménnyel elindultam a konzultációra, ahol Dr. Pesthy Dénes várta, hogy szemügyre vegye a problémás területet. Az adataim kitöltése után már mehettem is  a vizsgálóba…Tudtam, hogy a konzultáción nagy valószínűséggel nem fog történni semmilyen beavatkozás, csak megkapom a szükséges információkat a további teendőkről és ez így is lett!

Először elmondtam, hogy miért is szeretném eltüntetni a lábaimról az ereket, majd alaposan átbeszéltük, hogy milyen panaszaim, észrevételeim vannak ezzel kapcsolatban. A részletes, szóbeli beszélgetés után a Doktor Úr egy világító eszközzel -Veinlite- megvizsgálta a lábamat és örömmel konstatálta, hogy az injekciós kezelés pont olyan erek eltüntetésére lett kitalálva, amilyen nekem is van….Megbeszéltünk egy következő időpontot az első „teszt” szúrira, de addig is kaptam egy házi feladatot, be kellett szereznem egy kompressziós harisnyát!

A harisnya beszerzése nem gondoltam volna, hogy ennyi időt vesz igénybe, több boltban is voltam, de nagyon nehezen sikerült rátalálnom – fontos, hogy a méret levételéhez Rád is szükség van, így tudják a tökéletes hosszt és keresztmetszetet belőni!

Elérkezett a következő bejelentkezés időpontja. Nagyon izgultam, mert nem szeretem az injekciókat, de az éltetett, hogy a nyári időszakban már nem kell a hosszú szoknyát választanom, hanem a rövidebb fazonok is helyet kapnak majd a gardróbomban! A Doktor Úr kiválasztott egy teszt szakaszt és már adta is a szurit, amiből szinte semmit nem éreztem (akkor kellett volna szólnom, ha csíp vagy kellemetlen érzésem van). A szurik után gyorsan felhúztam a kompressziós harisnyát, ami fontos része a kezelésnek és kötelező hordani!

A szervezetem jól reagált a teszt szurikra – egy kis véraláfutásom volt, de az teljesen természetes – így a Doktor Úr még 2 időpontra írt be engem , így nemsokára visszérmentes lábakkal távozhatok a klinikáról, amiről később be is számolok Nektek!:)

Az eljárás:

A visszér kezelés – scleroterápia során az szakorvos a tágult visszeret kis tűvel megszúrja, és a sclerotizáló anyagot a tűn keresztül a vénába juttatja. A beadott kémiai anyag az érben kis steril gyulladást okoz, ezzel az érfal hegesedését indítja el, ami a véna falait egymáshoz tapasztja, így az adott érszakaszt kizárja a keringésből. Ezt követően a kezelt érszakasz felszívódik.

Nekem ezek a kérdések jutottak eszembe a kezeléshez kapcsolódódan….

Meddig kell hordani a kompressziós harsinyát?

Az injekciózus után 48 óráig nem szabatt levenni és a kezelést követően 2-3 hétig javasolta a viselete.

Lehet-e magassarkú cipőt felvenni a kezelés ideje alatt?

Ennek semmi akadálya nincsen, de a kezelést követő napokon célszerű kímélni a lábunkat.

Lehet-e más testkezelést alkalmazni az adott területen?

Nem szabad, hiszen ez befolyásolhatja a gyógyulást és a beavatkozás hatékonyságát!

Lehet-e szoláriumba menni a kezelés alatt?

Ez a kezelés milyenségétől függ, erről a kezelő orvos tud tájékoztatást adni.

Mikortól lehet sportolni?

A kezelés hatékonyságát nem befolyásolja a sportolás, csak úszni nem lehet a harisnya viselése miatt.