Lifestyle

Kifinomult kávék desszertek ihletésével

Új kényeztető Nespresso ízek a trüffeltől a crème brûlée-ig

Ebben a különleges helyzetben még több felejthetetlen pillanatot van lehetőségünk átélni!😍 Én például minden reggel 5-kor kelek, hogy amíg a lányaim alszanak tudjak egy picit dolgozni. Fantasztikus látni a napfelkeltét, csicseregnek a madarak és ebben a végtelen nyugalomban fogyasztom el az első kávémat is.☕️ Az idők során változnak a kávézási szokások és az is, hogy a kávék és a desszertek is folyamatosan egymásra hatva változnak. A Nespresso új ízei, a BARISTA CREATIONS Vanilla Éclair, a Caramel Crème Brûlée és Cocoa Truffle kávék éppen ennek a kölcsönhatásnak a jegyében születtek, elkészítésüket ikonikus francia desszertek inspirálták.

A XVII. századtól sorra nyíltak kávéházak, a sikkes találkozóhelyek Európa nagyvárosaiban, az elsők között a Ruszwurm Budapesten, ezután pedig az 1800-as évek végén, a Monarchia idejében sokasodtak meg, ekkor nyílt a New York, a Hadik, a Centrál és a Gerbeaud is. „A cukrásztermékek és a kávé mindig kéz a kézben jártak a kultúránkban” – hívja fel a figyelmet Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete. „Míg eleinte inkább a kávé inspirálta a süteményeket, ma már azt is megkóstolhatjuk milyen egy igazán kényeztető „desszert-stílusú kávé”.

„A régi baristák a klasszikus süteményekhez illő, tradicionális kávét készítettek, míg ma a globális tudásáramlásnak hála, kifinomultabb, összetettebb harmóniák uralkodnak mindkét területen.” – mondja Márkosi Balázs. „Az új Barista Creations kávékat úgy alakítottuk ki, hogy tökéletes összhangot teremtsenek a kávé pörkölt karaktere, a természetes ízesítés és a tej édeskés íze között.”

Nem nagyon tudok választani az új kapszulák ízvilága közül, mindegyik egy isteni kuriózum, melyekben ezeket az ízjegyeket találjátok:

Vanilla Éclair  – egy bársonyos espresso, amelyet az elegáns vaníliaíz tesz igazán különlegessé.

Caramel Crème Brûlée – karamellás ízével lágyítja a latin-amerikai Arabica kávék pörkölt ízjegyeit, és a kávé gazdag, krémes textúrája édessé varázsolja az egész napot.

Cocoa Truffle – a kakaó és az espresso pirított gabonás aromáinak keveredése étcsokoládés trüffelre emlékeztet.

Mihályi László, Magyarország egyik leghíresebb cukrásza, a váci Mihályi Patisserie tulajdonosa a három új ízről a következőket árulta el: „A francia cukrászok rég tudják, hogy a kávéhoz jól megy az Éclair, ami eredetileg is egy égetett tészta selymes kávékrémmel párosítva. Remekül működik a sült „tésztássága” a kávékrémmel. A créme brûlée a világ legkrémesebb krémje; a kávé és a créme brûlée tökéletes párosítás, és akkor még nem említettük a karamellt, a roppanós karamellizált cukrot a krém tetején! A kávékollekció harmadik tagja a trüffel, amiből számtalan variáció létezik. Itt a kakaóbab íze és a kávé tökéletes egymásra találásáról beszélhetünk, amelyben a csokoládé kibővíti az állagok és textúrák skáláját”.

Márkosi Balázs azt is elmondja, hogyan jöttek létre ezek az ízek, mit fognak találni bennük az ínyencek. „Az új kávék alapját közép- és dél-amerikai kávékból készítettük el.

A pörkölésnél és a kávészemek kiválasztásánál is arra törekedtünk, hogy a kávéból kihozzuk a természetes édességet, ehhez a Latin-Amerikában elterjedt Bourbon kávéfajta lett a tökéletes alap, melyet ha világosra-közepesre pörkölünk, akkor süteményes, szinte piskótás ízvilágot produkál. Jellegzetessége még, hogy rendkívül telt, krémes érzetű. Első kóstolásra – akár feketén is – azt vehetjük észre, hogy szinte eltűnt a kávéból a gyümölcsösség, ugyanakkor édeskésebb, teltebb, a textúrája pedig krémesebb. Az alapkávé a természetes vanília, karamell és kakaó ízesítést is kiemeli, még harmonikusabbá teszi, így tejjel vagy tejhabbal elkészítve ezek az új kávék tényleg olyanok, mint egy desszert.”

De nem csak a desszertek inspirálhatják a kávét, hanem a kávé a desszerteket is. 

Mihályi László rengeteg finomságot készített már kávéval. “Amikor kávét vagy kakaóbabot kóstolunk, annyi íz, ízpárosítás, illat szabadul fel, hogy a határ a csillagos ég” – mondja. “Be kell vallanom, hogy kávérajongó vagyok, mindig is a mindennapjaim része volt. A gyerekkorom egyik legmeghatározóbb emléke a szüleim által készített kávé illata, ahogyan a kertben található barackfákon lévő gyümölcs illatával találkozik. Nem véletlen, hogy számos barackos-kávés édességet készítettem már. Rengeteg ízt találunk meg a különféle kávékban a karamelltől a citrusokon át a piros gyümölcsökig, így nagyon sokféleképpen párosítható alapanyag. A desszertválaszték egy részének a gerince lehet, a hideg fagylalttól a kávés süteményekig” – fogalmaz a szakember.

Hogyan lehet kávé és desszert között tökéletes harmóniát alkotni? „Kétféle úton indulhatunk el a párosok megalkotásakor: vagy felerősítjük a desszertben a hasonló jegyeket, vagy komplementer ízekkel egészítjük ki azokat. Tegyük fel, hogy van egy etióp kávénk, aminek a bergamot és az áfonya a fő jellemzői. Ebben az esetben például törekszünk arra, hogy ez az összetett gyümölcsösség jelenjen meg a desszertben is. A kávéknál épp úgy, mint a boroknál, egészen új dimenziókat képes kihozni az ételből egy-egy jól eltalált kombináció” – mondja Márkosi Balázs.

https://www.instagram.com/p/CACUtoPg8KA/?utm_source=ig_web_copy_link

Ezzel a csodaszép meglepetéssel indítottam a hétfő reggelem, amit köszönök a Nespresso csapatának! Boldog vagyok, hogy még ebben a helyzetben is megízlelhetem az újdonságokat. A Nespresso BARISTA CREATIONS kávékat ti is meg tudjátok rendelni a www.nespresso.com oldalán.