Lifestyle

Kinek nem a szíve csücske a várandósság 9 hónapja?

Egy nagyon izgalmas témával készültem Nektek, melyet sokféle szempontból is meg tudnék közelíteni, mégis a saját magamon is átélt helyzetből tenném ezt, ami nem más, mint a várandósság. Bátran kijelenthetem, hogy hiába gondoljuk és olvassuk el a témához kapcsolódó eszmefuttatásokat, soha nem fogunk két egyforma állapotossággal találkozni. Pont ezért azt gondolom, hogy az ebben időszakban felmerülő problémákat sem fogjuk tudni egy sémára felhúzott megoldással orvosolni, viszont a jó hírem az az, hogy az egyre fejlettebb világunkban ma már külön szakambulanciák jönnek létre egy-egy specifikus betegség kapcsán, mint például a Wáberer Kardiológiai Centrum, mely a kardiológia szakterületén létrejött magánkórház.

Description: Nono 2:I LOVE MOM: mit-hol-mennyiért: 2020:Waberer:woman-with-electrodes-holding-figurine-heart_23-2147934621.jpg

A több szempontból is egyedülálló Wáberer Kardiológiai Centrum 6 különböző szakambulanciával biztosítja a speciális igények kielégítését, melyek a következők:

  1. Sportkardiológiai – hobby és hivatásos sportolók részére is kialakított rendszer 
  2. Ritmuszavar ambulancia – elsősorban pitvarfibrillációs zavarok kezelésére
  3. Pacemaker ambulancia – a hazánkban elérhető 4-féle modell teljes körű lekérdezése és programozása 
  4. Guch – a veleszületett szívfejlődési rendellenességek kivizsgálása
  5. Terhesség és szívbetegség ambulancia – a várandósságot előtérbe helyezve funkcionáló ambulancia
  6. Mellkasi fájdalom ambulancia – specifikus kardiológiai kivizsgálások
Description: Nono 2:I LOVE MOM: mit-hol-mennyiért: 2020:Waberer:pregnant-woman-her-husband-hand-showing-heart-shape_1150-5130.jpg

A fentiek közül a terhesség ambulanciához kapcsolódóan szeretnék Veletek megosztani néhány fontos információt. Gondoltátok volna, hogy az évi közel 80-90.000 szülésből, az Anyáknak közel a 15%-a valamilyen szívproblémával küszködik? Természetesen nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, ez kialakulhat akár a toxémia következtében is (terhesség alatt kialakult magas vérnyomás), de sajnos lehet akár egy komoly szívritmuszavar vagy szívelégtelenség is. Több lehetséges szempontot is vizsgálhatunk, de egy valami biztos, hogy a várandósság alatt a baba érdekében és a “komoly terhelés” következtében teljesen megváltozik az Anya szervezetének a működése, amiben a legfontosabb szerepet a szív tölti be, ezért is kulcsfontosságú karbantartani és a felmerülő, illetve lehetséges problémákat időben kezelni.

Nézzük meg, hogy a kismamáknak mely esetekben célszerű felkeresni a WKC-t?

  • Betegségre való hajlam

Az örökletes betegségek az életünk többféle szakaszaiban jelentkezhetnek. Ha a családban bárkinek van vagy volt szív- és érrendszeri betegsége, akkor mindenféleképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat, még akkor is, ha teljesen panaszmentes volt a gyermekvállalás előtti időszak.

  • Szívritmuszavar

A terhesség alatti hónapokban többféle okból kifolyólag is tapasztalhatunk gyorsabb vagy eltérő ütemben történő szívdobbanást. Ezek sokszor társulhatnak fulladással vagy bármilyen mellkasi panasszal, melyek elég nyomós indokok arra, hogy felkeressünk egy ebben a témában jártas szakembert.

  • Magas vagy ingadozó vérnyomás

A várandósság alatt a vérnyomás folyamatos kontrollálása kulcsfontosságú, hiszen már egy kismértékű eltérését is komolyan kell venni. Ezt többféle módon is lehet kezelni, de az Anya és a magzat védelme érdekében ki kell vizsgálni és szűrni a lehetséges okokat.

Mivel a várandósság egy teljesen új dimenziót nyit meg egy nő életében tudati és fizikai síkon is, ezért a kismamáknak elsősorban az objektív valóságot kell megmutatni és bizonyítékkal alátámasztva teljes körképet vázolni a felmerülő problémák milyenségéről és annak orvoslásáról. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a lehető legnagyobb nyugalomban és testileg-lelkileg kiegyensúlyozott állapotban hordja ki a kisbabáját a szíve alatt.

Description: Nono 2:I LOVE MOM: mit-hol-mennyiért: 2020:Waberer:hand-auscultating-heart_23-2148021440.jpg

A Wáberer Medical Centerben a lehető leg komplexebb szolgáltatásokat igyekeznek biztosítani a pácienseknek. A betegirányításban törekednek az úgynevezett “one week service”-t betartására, ami azt jelenti, hogy a kórház felkeresése után akár egy héten belül diagnosztizálnak és orvosolni tudják az esetleges problémákat. Ez köszönhető a speciális diagnosztikai felszereltségnek (MR, CT, 3D tomoszintézises mammográfia, röntgen, ultrahang, fibroscan, endoszkópia, DEXA), a gyors laboratóriumi diagnosztikának, illetve azoknak a szakorvosoknak is, akik lefedik a szakterületek közötti kereszteződéseket.

Description: Nono 2:I LOVE MOM: mit-hol-mennyiért: 2020:Waberer:waberer.jpg
Wáberer Kardiológiai Centrum

Fontos megjegyeznem, hogy 2020 februárjától működik a Wáberer “Walk-IN Center” is, ahol a gyors orvosi ellátást igénylő, hirtelen felmerülő egészségügyi problémákat lehet bejelentkezés nélkül orvosolni, akár egy órán belül is, és ez akár egyéves korú gyermek részére is elérhető.  Ezek lehetnek akár: lázas fertőzések, egy megfázás, mellkasi fájdalom, húgyúti problémák, húzódások, égési sérülések, csípések vagy akár allergiás tünetek is.

Érdemes ellátogatnotok a Wáberer Kardiológiai Centrum honlapjára, ahol átfogó képet kaphattok a szakterületekről és a diagnosztikai eszközök listájáról is! 

Ne feledjétek, hogy: “Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi.” Arthur Schopenhauer

Köszönöm Dr. Bálint Olga Hajnalka kardiológus szakorvos közreműködését a cikk elkészítésében.