Lifestyle

Legendás autók, amiket nők inspiráltak

A nők a költészetben, a festészetben és a zenében is állandó forrásai az inspirációnak, és ez az elmúlt évszázadban már az autóiparra is érvényes: számos formatervezőt ösztönöztek különleges kialakítású modellek megalkotására. Az ALD Automotive | LeasePlan nőnap alkalmából most olyan autókról készített összeállítást, amelyek elnevezését és formatervezését valódi női karakterek inspirálták.

Alfa Romeo Giulia

A sportos autó nevét egyes történetek szerint Rómeó és Júlia története, azaz a populáris kultúra két leghíresebb szerelmese inspirálta. Egy másik verzió szerint viszont az olasz filmrendező és forgatókönyvíró, Federico Fellini feleségéről, Giulietta Masináról nevezték el az Alfa Romeo 1962-es modelljét. A név tényleges eredetét sohasem tisztázták.

Chevrolet Caprice

A modellből több mint 1 000 000 darabot adtak el, az 1960-1970-es években ez volt az egyik legnépszerűbb autó. Az autó nevének eredetéről két különböző történet kering. Az egyik szerint Bob Lund, a Chevrolet értékesítési igazgatója nevezte el egy New York-i előkelő étterem után, míg a másik verzió alapján az autóvezető James P. Chapman lányáról, Caprice Chapmanről kapta a nevét.

Fiat 125 Samantha

A felsőkategóriás autónak számító modellt a pletykák szerint Samantha Jonesról nevezték el, aki az 1960-as években a Revlon és a Vogue modellje volt. Több mint 600 000 darab Fiat 125 autót gyártottak le, amely az eleganciát és egy sportautó teljesítményét ötvözte.

Ferrari BB

A modellt Leonardo Fioravanti tervezte a Pininfarinában. Az olasz autótervező azután javasolta a BB nevet miután kollégáival Brigitte Bardot-ként kezdték emlegetni a modellt, mivel úgy gondolták, hogy az autó olyan szép, akárcsak a színésznő – akinek egyébként a rajongói voltak.

Ford Crown Victoria

A történelem egyik legikonikusabb autóját Viktória brit királynőről nevezték el. Az Egyesült Államokban rendőrautóként és taxiként szolgáló Crown Victoria gyakorlatilag kikerülhetetlen szereplője az amerikai kultúrának – szinte nincs olyan helyben forgatott film vagy sorozat, amiben ne látnánk ezt a modellt.

Lotus Elise

A gyors és elegáns autót 1996 szeptemberében adták ki, és Romano Artioli, a Lotus egykori elnökének unokájáról, Elisaról nevezték el. A brit autógyártó 2021-ben gyártotta le az utolsó modellt, amelynek tulajdonosa természetesen Elisa lett.

___