Gyerek, Lifestyle

Melanoma Mobil – Az életmentő bőrvizsgálat!

A szürke téli hónapok után remélhetőleg gyorsan beköszönt a tavasz és sok napsütéssel tölti meg a mindennapjainkat. Fontos, hogy már az első napsugarak megérkezésével kiemelt figyelmet fordítsunk a megfelelő fényvédelemre, de még fontosabb, hogy végezzük el a kötelező anyajegyszűrő vizsgálatokat, ami ebben az évszakban ajánlott. A tavaszi időpont a legalkalmas arra, hogy még az intenzívebb fényhatások előtt felismerjük a kóros elváltozásokat és ha szükséges, akkor ezeket eltávolítva megelőzzük, hogy a fokozott napsugárzás felgyorsítsa az esetleges rosszindulatú folyamatokat.

Szakértők folyamatosan felhívják a figyelmet az ózonréteg elvékonyodására és a különösen magas UV sugárzásra, az adatok azonban azt mutatják, hogy a legtöbben mégsem vigyázunk kellőképpen a bőrünk egészségére. Az anyajegyek rosszindulatú elváltozása, a melanoma sajnos egyre gyakrabban és egyre fiatalabb korban jelentkezik.

Remélem, hogy sokan informáltak vagytok a témában és tudjátok, hogy a melonóma egy rosszindulatú dagnat, amely a bőr festéksejtjeiből indul ki. A legtöbb daganatos megbetegedéshez hasonlóan az anyajegyek változásának is különböző stádiumai vannak, ezért is célszerű évente elvégezni a szűrést, így az anyajegyek állapota pontosan nyomon követhető.

Magunkat is érdemes időnként feltérképezni, mert figyelmeztető jel lehet, ha egy korábbi anyajegy színe, formája, mérete, felszíne megváltozik, illetve óvatosságra inthet az is, ha terjedni, nőni kezd vagy a korábbi anyajegy mellett újabb jelentkezik. Az otthoni vizsgálatok nem helyettesítik a profi szűréseket, éppen ezért érdemes elköteleződnünk egy céghez, akik szűrésről-szűrésre nyomon követik a testünkön megtalálható anyajegyeket, így az elemzéseknél azonnal észreveszik, hogyha elváltozás jelentkezik. Mi évek óta a Melanoma Mobil szűrőizsgálatára járunk és csak ajánlani tudom őket.

A szűrővizsgálatra egy pár perc alatt elvégeztem a foglalást, a helyszínen pedig a megbeszélt időpontnak megfelelően kerültünk sorra. A szűrést elképesztően profi és rutinos szakemberek végzik, Lili és én mindössze 40 perc alatt végeztünk. A vizsgálat során a teljes testfelületünket feltérképezték és a legapróbb bőrelváltozásokat is digitálisan rögzítették. A felvételek elemzését legalább két független orvos végzi , akiknek az alapos kiértékelése után több oldalas online leleletet kapunk. Léna is eljött velünk, mert azt gondolom – hogy már kiskorban is – a szülők feladata megtanítani a gyerekeket azokra a fontos lépésekre az életükben, amik akár életmentők is lehetnek, mint például egy ilyen komplex bőrvizsgálat.

A lányok már rutinosan jönnek velem a vizsgálatra

A Melanoma Mobil szűréseire online és telefonon – +36 70 337 3333 – is be tudtok jelentkezni. A vizsgálat ebben a pandémiás időszakban is biztonságosan zajlik, természetesen követve a szigorú előírásokhoz. A weboldalon részletesen tájékozódhattok mindenről, illetve a gyakori kérdés fülbe rengeteg olyan kérdésre kaphattok választ, amelyekre már mások is kíváncsiak voltak. Vigyázzatok az egészségetekre!:)

___