Lifestyle, Szépségápolás

Mentsd meg időben a bőrödet!

Minden évben kampányolok az anyajegyszűrés mellett, ami idén sem maradhat el! Sokan nem tudják, de a melanoma egy olyan rosszindulatú daganat, amelynek korai felfedezésére jó esély van, de ennek a szűréséhez mi magunk és egy komoly szakmai stáb is szükséges. Sajnos én huszonévesen rendszeresen bronzolajjal napoztam – nem törődve a megfelelő védelemmel – leégtem, ezért rengeteg anyajegyem lett, ami már csak a terhességemmel tetőzött. Igyekszem folyamatosan szemmel tartani őket, ám minden évben profik segítségére is hagyatkozom, ezért is látogattam meg a múlt héten a MelanomaMobil Arany János utcai szűrőállomását.

Woman with sun-shaped sun cream

Nagyon pozitív csalódás ért, mert egy percet sem kellett várnom és egy részletes adatlap kitöltése után, már következett is a vizsgálat, ami csak 15 percet vett igénybe. Jó sok jelölést kaptam a testemre, amiket elképesztő, hogy milyen nagyításban láthattam. Ráadásul nem csupán a gyanús anyajegyeimről, hanem minden anyajegyről és bőrelváltozásról készültek felvételek. A vizsgálat közben azt is megtudtam, hogy a képeimet több orvos is véleményezi, ami szerintem nagyon megnyugtató és biztonságos. Egy speciális adatbankban tárolják a képeket és ha jövőre megyek szűrésre, akkor össze is fogják hasonlítani a felvételeimet.  Az összehasonlítás révén a legapróbb változások is észrevehetővé válnak, mely kiemelt jelentőségű a rosszindulatú elváltozások korai felismerésében.

melanomamobil mix

A teljes körű melanoma- és bőrrákszűrés, részletes bőrtérképpel, az anyajegyek digitális rögzítésével és legalább két orvos véleményével 24.000 Ft-ba kerül egy felnőttnek. Egy évben legalább egyszer mindenkinek kötelező lenne elmennie a szűrésre, hiszen ha időben elkapunk egy rosszindulatú elváltozást, akkor azzal megmenthetjük az életünket!