Szépségápolás

Neked mi a fegyvered a ráncaid ellen?

A Q10 koenzim manapság az egyik legtöbbet használt szépségipari összetevő. Szinte már elképzelhetetlen, hogy egy drogéria polcain ne lenne megtalálható Q10-et tartalmazó termék. Tudtad, hogy a Beiersdorf kutatói voltak az elsők, akik bőrápolási termékekben Q10-et alkalmaztak, s így új utat nyitottak a bőrápolásban? 20 évvel ezelőtt, úttörő kutatásaik eredményeként megalkották, majd piacra dobták az első Q10-et tartalmazó NIVEA termékeket, és ezzel kezdetét vette a NIVEA Q10 sikersztori. Ez a történet rámutatott, hogy az alapvető kutatások is óriási hatással lehetnek mind a tudományra, mint pedig a kozmetikai iparra.

10 dolog, amit a Q10-ről érdemes tudni:

  1. Mi az a Q10?

A Q10 koenzim a szervezet biokémiai folyamatainak fontos része: a tápanyagokat energiává alakítja át a sejtek számára.

  1. Hogyan keletkezik?

Ezt, az élethez nélkülözhetetlen molekulát, a testünk saját maga termeli. A tudomány fejlődésének köszönhetően Q10-et ma már mesterségesen is képesek előállítani.

  1. Mi a szerepe?

Jelentősége sokrétű, de két fő feladata a következő: egyrészt aktiválja a sejtenergia 95%-át, amely szükséges a sejtek fejlődéséhez, védelméhez és regenerálódásához. Tehát, minél több van belőle, annál jobb! Másrészt pedig a Q10-nek antioxidáns hatása is van, így segíti a bőr védelmét a káros, bőröregedést okozó szabad gyökökkel szemben.

  1. Hogyan működik a testben, a bőrben?

Amíg fiatalok vagyunk, a test Q10 szintje elég energiát biztosít az összes sejtünknek. Szintje azonban a kor előrehaladtával (már 20 éves korunk után) csökkenni kezd. A Q10 koenzimnek alapvető fontosságú szerepe van a sejtek anyagcsere-folyamataiban, és nagyon fontos az olyan sejtek számára, amelyek sok energiát igényelnek, így pl. a szív, a vesék, a tüdő és a bőr (mint a legnagyobb szerv) számára. Ahhoz, hogy a bőr fiatalos legyen, tudnia kell regenerálódni, ehhez energiára van szüksége. A krémekben megfelelő formában jelen lévő Q10 ebben nyújt támogatást.

  1. Mikor van szükségem Q10-re?

Kiegyensúlyozott étrend és egészséges életforma mellett a test képes elegendő Q10-et termelni. De jó tudni, hogy egyes betegségek, a környezeti ártalmak, az UV sugárzás és az öregedés hatására visszaesik a szervezet Q10 szintje. Ám ha ezt megfelelően pótolják, a hatása látványos.

  1. A férfiak vagy a nők Q10 szintje csökken gyorsabban?

Annyi bizonyos, hogy a környezeti hatások, és a stressz jelentősen befolyásolják a Q10 szintet, akárcsak egyes gyógyszeres terápiák. A nemekre vonatkozó különbségek még nem egyértelműek, sokkal inkább a pszichés tényezők befolyását tartják fontosnak e kérdésben.

  1. Mióta használnak Q10-koenzimet a bőrápolásban?

Frederick L. Crane tudós 1957-ben írt először erről a koenzimről, majd később a brit Peter Mitchell kutatta a molekula fontosságát, működését. Munkájáért 1978-ban kémiai Nobel-díjat kapott.  Azóta számos új megállapítást tettek a molekula működésére, szerepére vonatkozóan mind tudományos, mind orvosi téren. A Beiersdorf az 1990-es évek elején kezdett intenzív kutatásokba a Q10 bőröregedésben betöltött szerepét illetően. Tudósai voltak az elsők, akik olyan ápoló termékeket fejlesztettek ki, amelyek a bőr saját Q10 szintjét támogatták. Ezen kutatásokra alapozva a NIVEA 20 évvel ezelőtt bevezette az aktív hatóanyagot tartalmazó Q10 termékcsaládot. Azóta a bőröregedés sejtszintű folyamatainak feltárására és a Q10-re irányuló kutatások mellett a termékfejlesztések is folyamatosak a márkánál.

  1. Milyen élelmiszerekben van Q10?

Átlagosan napi 3-10 mg Q10-et fogyasztunk el az ételeinkkel. A hús, a tojás, a hal, a különféle magvak, a burgonya, a brokkoli és a spenót remek Q10 forrás.

  1. Mennyi az ajánlott napi adag?

A klinikai vizsgálatok nem figyeltek meg mellékhatást a hosszú távú alkalmazás során, bár ajánlott napi adag nincs meghatározva. A stressz jelentősen növelheti az egyéni szükségletet, de ez függ az általános fizikai állapottól is.

  1. És ha kevés van belőle?

A Q10 koenzimet a test magától is képes előállítani, szerepe létfontosságú. Amíg fiatalok vagyunk, a szervezetünk elegendő Q10-zel látja el sejtjeinket, így azok elég energiához jutnak. A fent már említett esetekben (idő múlása, stresszes élet stb.) azonban a Q10 szintje lecsökken. Ekkor a bőrsejtek anyagcseréje lassul, kevésbé képesek regenerálódni, és a rugalmasságuk is csökken. Minél jobban fel tudjuk tölteni testünket Q10-zel, annál jobban tudjuk támogatni a bőrsejtek természetes funkcióit.

ÜNNEPELJ A NIVEA Q10-ZEL, ÉS NYERD MEG AZ ÉRTÉKES NYEREMÉNYEK EGYIKÉT!

Kattints IDE a részletekért…