Gyerek, Lifestyle

Óvakodjunk a cukortól!

Szerintem mindenki számára közismert tény, hogy a cukros ételek és üdítők fogyasztása függőséget okozhat, befolyásolják az étkezési szokásainkat, emellett növelik a fogszuvasodás veszélyét. Legtöbbször a Szülök azok, akik megakadályozhatják, hogy a gyermekük túl sok cukrot fogyasszon, különösen lefekvés előtt, amikor a cukornak elég ideje van arra, hogy bajt okozzon.

Gondoltad volna, hogy 100 g tejcsokoládéban majdnem annyi cukor van, mint 12 kockacukorban, egy liter üdítőben pedig 27 kockacukornak megfelelő mennyiség található?  A cukor olyan ételeben is megbújik, melyekről nem is gondolnánk, hogy tartalmazzák. Vásárláskor érdemes rápillantani a termékek összetevőire, amit olyan természeteséggel kellene ellenőriznünk, mintha a lejárati dátumot néznénk meg. Sajnos megdöbbentő, hogy a gyerekek egy-egy kedvence milyen sok káros alapanyaggal van teletömve. Én mindig együtt vásárolok a lányaimmal, így játékosan tanítom meg Nekik azt, hogy egy háziasszony hogyan tudja becsempészni az egészséges finomságokat a konyhájába.  Sokszor már a nagylányom figyelmeztet, hogy Anya ezt nem vesszük meg, mert “hülyeség”, ami nálunk azt jelenti, hogy nem egészséges.

Az egészséges táplálkozás mellett a fogaink épségét is nagyban befolyásolják a cukros ételek, hiszen a szuvasodást okozó baktériumok is cukorral táplálkoznak. Lepedék formájában a fogunkhoz ragadnak és olyan savakat termelnek, melyek lassan elgyengítik a fogzománcot. A rendszeres és alapos fogmosást már csecsemőkorban be lehet vezetni, így az évek alatt könnyen megtanítható, hogy a gyermekeink komolyan vegyék a szájhigiénia fontosságát.  Azért én sem vagyok annyira szigorú, délután például egy cukormentes rágógumi elfogyasztása is belefér, hiszen azok segítenek eltávolítani a fogakba ragadt ételmaradékokat és fokozzák a nyáltermelést, ami segíti a normál pH helyreállítását a szájban, így megelőzik a fogszuvasodás kialakulását.

VICCES TÉNYEK A MOSOLYGÁSRÓL. TUDTAD, HOGY…

  • … ha valaki ránk mosolyog, hajlamosak vagyunk visszamosolyogni, különösen, ha kisgyerekről van szó?
  • … ha mosolyogni kezdünk, az javítja a kedvünket?
  • … a mosolygás segít a stressz-szint csökkentésében, ugyanakkor támogatja az immunrendszerünket?
  • … mosolygás közben fiatalabbnak tűnünk?
  • … a vak gyerekek is tudják, hogyan mosolyogjanak, pedig soha nem láttak mást mosolyogni?
  • … képesek vagyunk megmondani az emberek szeme alapján, hogy mosolyuk őszinte-e?
  • … milyen komolyan befolyásolja az emberek mosolyát a kultúra, melyben élnek?

Támogasd Te is a Gyermekmosoly kampányt, mely nemcsak a megfelelő szájhigiéniára hívja fel a figyelmet, hanem az egészséges önbecsülést és a gyerekek személyes fejlődését is támogatja. Az Orbit a hátrányos helyzetű gyerekeket anyagilag is segíti. Minden a Gyermekmosoly kampány során eladott Orbit termék árának 1 %-t az SOS Gyermekfalvaknak adományozzák a kampány ideje alatt, augusztus 23. és október 7. között.