Lifestyle

Példaértékű nőkkel a közösségért!

Sajnos bármelyikünk életében bekövetkezhet egy mélypont, ahol rákényszerülünk arra, hogy átgondoljuk az addigi életünket, és változtatásra, továbblépésre inspiráljuk magunkat. A Richter Gedeon Nyrt. 2018-ban közösségépítő szándékkal hívta életre a Richter Főnix Közösséget, melynek egyik célja az volt, hogy példaértékű emberek megmutassák, hogy az élet mélypontjaiból is van kiút, mindig meg lehet találni az ösvényt egy új és teljesebb élet felé.

Jakupcsek Gabriella Halász Glória rendezővel

Idén három újabb inspiráló élettörténettel és teljesem megújult formával folytatódik ez a közösség. A Főnixekről készült filmeket az idei évadban három fiatal, nemzetközi fesztiváldíjas dokumentarista rendezőnő szemein keresztül mutatják be, egyedi látásmódban, művészi feldolgozásban. Ugye, hogy kíváncsiak vagytok, hogy kik Ők?

Halász Glória – Az ELTE film-média szak elvégzése után több egész estés dokumentumfilmet rendezett, amelyek számos rangos nemzetközi fesztivál versenyprogramjában szerepeltek, több fődíjat is elnyertek, többek között az ENSZ filmfesztiváljának nagydíját az Egyesült Államokban, illetve mozik műsorán is megjelentek.

Bakony Alexa – A Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomázott dokumentumfilm-rendező szakon. A Filmalap Inkubátor Programjában készülő filmjét, a Tobi színeit, élénk nemzetközi érdeklődés övezi, elnyerte a Sundance Institute támogatását is.

Mazzag Izabella – Fiatal kora ellenére a dokumentarista filmrendezőnő 2020-ban megnyert egy neves magyar mobilvideó fesztivált, a Cannes-i Marché du film-en nevezett kisfilmje pedig a 7. helyen szerepelt.

A filmeket IDE KATTINTVA tudjátok megnézni, de egy picit szeretném Nektek bemutatni a főszereplőket is:

Szabó Lilla werk

Szabó Lilla

Kisgyermekkora óta cirkuszi artistának készült. B terve nem volt arra, hogy mi mást is csinálhatna az életben, hiszen lételeme a mozgás. Légtornász karrierjének első állomásán, egy előadás közben 6 méter magasról partnerével együtt a mélybe zuhant, és nyílt combcsonttörést szenvedett. Elkezdődött egy hosszú rehabilitáció, ahol nem kecsegtették semmi jóval: azt jósolták, hogy számára már nincs visszaút a manézsba. Lilla azonban úgy döntött: nem adja fel!

Péter Katalin werk

Péter Katalin

Számos nehézségen van túl, de kiállta az élet próbáit. Erős, céltudatos és sikeres családanya, dolgozó nő. Élete mélypontjairól újra és újra fel tudott emelkedni, mert végig a szeme előtt lebegett: nem csak a saját útját járja, de négy gyermeke életének ösvényét is most tapossa ki. Hisz abban – és életútja is ezt példázza-, hogy mindenki megkapja a továbblépéshez szükséges segítséget, lehetőségeket, de a lehetőségekkel tudni kell élni is. Hogyan élt Katalin a számára felkínált esélyekkel? Filmjében erről mesél nekünk.

Bogár Nikolett werk

Bogár Nikolett

Gyermekkorától kezdve azt látta, hogy tökéletességre kell törekedni. 14 évesen anorexiás lett, 178 centi magasan és 30 kilósan az intenzív osztályra került. Nikiben ekkor támadt fel az élni akarás, és mindent megtett azért, hogy újra az lehessen, aki előtte volt: egy egészséges, átlagos lány. Ehhez azonban hosszú út vezetett. Az anorexiát sikerült maga mögött hagyni, de a háttérben megbúvó önképzavar újra átvette a hatalmat a teste felett. Niki filmjéből megtudhatjátok, hogyan tudott a sikeres modell karrierjét követően egy újabb mélypontról is felállni!

Jakupcsek Gabriella személyes motívációját is megosztja velünk, aki a Richter Főnix Közösség egyik alkotója, aki a beküldött élettörténetek kiválasztásától kezdve az életutak filmes feldolgozásáig tevékenyen részt vesz a Főnix Közösség építésében: „Ezeknek a hölgyeknek az élete példa arra, hogy van kiút, van fölállás, van remény. Nem nagyon tudok annál nagyobb erőt elképzelni, mint amikor egy másik ember élettapasztalatából mások is tudnak meríteni.” Gabi a személyes élményeiről és kulisszatitkokról mesél a vele készült interjúban.

Az alkotók és a résztvevők is bíznak benne, hogy a bemutatott történetek minél szélesebb közönséghez eljutnak, hogy sokan meríthessenek erőt és inspirációt saját küzdelmeikhez. Ismerjétek meg őket!

___