Lifestyle

Pulykahússal könnyebb az életmódváltás!

Elkezdtük az újévet, amikor nagyon sok ember fogadalmat tesz az életmód váltásával kapcsolatban: igyekszik többet mozogoni, megválogatni az ételeit, elhagyni a rossz szokásait, egyszerűen egészségesebben élni. Az egyik legfontosabb változás, amit a legtöbben be is tudnak tartani az a rendszeres testmozgás, illetve a táplálkozás, miszerint a cukros, lisztes, zsíros ételek helyett gyakrabban kerül sovány hús és zöldség a tányérra. Étkezési szokásaink határozzák meg, hogy a napi tevékenységek elvégzéséhez hogyan látjuk el szervezetünket tápanyagokkal, így étrendünk hatással van a közérzetünkre, életünk minőségére, sőt az élettartamunkra is. A helyes étrend központi tényező a szívbetegségek, a rák, az izületi bántalmak elleni küzdelemben, és segít leküzdeni a stresszt, az álmatlanságot, a meddőséget, gyengeséget.

Dosso Gabi, a több mint 3 évtizedes múlttal rendelkező Gallicoop háziasszonya kiemelte: a pulykahús az egyik legjobb választás az egészséges étkezéshez. A magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga, rengeteg jó tulajdonsága van, például zsírszegény és fehérjében gazdag, ezért tökéletes alkotóeleme a legtöbb diétának. A háziasszonyok ma már elképesztően sokoldalúan tudják elkészíteni, már csak az a kérdés, hogy ehhez milyen további alapanyagokat választanak, melyek nem csak finomak, hanem tartalmazzák a megfelelő tápanyagokat, illetve egészségesek is.

A szervezetnek jó

Sok kutatás igazolta, hogy ha a vörös húsok (a sertés és a marhahús) helyett a fehérnek nevezett húsokat (szárnyasok, halak) választjuk, azzal több fehérjét és kevesebb zsírt viszünk be a szervezetbe. Az elnevezések nem teljesen pontosak, hiszen például a pulykának is van vörös és fehér húsú része, ám mindkettő fogyasztása javasolt. A vörös húsú comb sok ásványi anyagot tartalmaz, amíg a tipikusan fehér pulykamell elképesztően gazdag fehérjében, ami elengedhetetlenül fontos az izmok építésében. A pulykamellben bőséggel találunk többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek például a szív és az erek épségében játszanak fontos szerepet. Egyedül a bőr zsíros – az pedig könnyen lefejthető.

Sokféleképpen elkészíthető

Aki próbált már egészségtudatosan étkezni, tudja, hogy a legjobb, ha saját maga főz. Mivel azonban ki kell hagynia több megszokott élelmiszert, egy idő után elfogynak az ebédötletek. Ha pulykahúst veszünk, eggyel kevesebb a gond, hiszen könnyen és sokféleképpen elkészíthető. Főzve, sütve is remek, kedvező jegyeit nem veszíti el, többféle fűszerezést enged, így változatos formában kerülhet az asztalra. Sütés során a pulykahús sok vizet veszít, ezért tápanyag-tartalma koncentrálódik. Sűrűbbé, ízletesebbé válik.

Ügyeljünk az ellenőrzött minőségre!

A rossz tartási vagy táplálási körülmények mind tönkretehetik a pulykahús jó tulajdonságait, így az elkészült étel teljesen ízetlenné is válhat. Ezért érdemes olyan forrásból beszerezni a húst, amely ellenőrizhetően jó minőséget kínál. A Gallicoop pulykamellfiléje védjegyes termék, amely szigorú minőségellenőrzésen esett át, ezért biztosak lehetünk benne, hogy ezek az áruk biztonságosak: útjuk nyomon követhető a tojástól a polcig – mondja Dosso Gabi. A termékek kizárólag magyar farmokon, magyar takarmánnyal nevelt baromfiból készülnek, és nem tartalmaznak egészségünkre ártalmas anyagokat.

Neked van kedvenc pulykahús recepted?