Lifestyle

Rágni vagy nem rágni?!

Rengeteg izgalmas tudnivalót gyűjtöttem össze Nektek a rágózásról, amit valaki szeret, valaki ki nem állhat és bizony van olyan is, aki tudatosan nyúl érte. Alapvetően azt gondolom, hogy sokan még mindig inkább egy élvezeti cikknek tartják a rágógumit, miközben észrevétlenül átsiklanak afölött a tény fölött, hogy jótékony szerepe van a fogak tisztán tartásában és a szájhigiénia megőrzésében is. Itt fontos megjegyeznem, hogy a cukormentes rágóról beszélünk, mely többek között tisztítja a fogakat, csökkenti a fogszuvasodás mértékét, csökkenti a lepedék lerakódását, kellemes leheletet bizosít, stimulálja a rágóizmokat, segít a koncentrációban, a stressz oldásában és bizony a káros szenvedélyekről való leszokásban is.

2017-02_nora_orbit2_1200x7002

Itt van néhány olyan kapcsolódási pont a rágózással kapcsolatba, amiről én még személy szerint nem hallottam, de igen izgalmas megközelítésnek tartom:

Például egy érdekes teória, hogy a rágózás segít a diétázásban. Ez gyakorlatban úgy néz ki, hogyha valaki szeretne megszabadulni valami rossz szokásától, akkor célszerű helyette keresni egy másikat, de egészségeset. Erre szuper lehet a cukormentes rágógumi fogyasztása, mely mellett csökken az igény a kalória bevitelre és a szervezet energiahatékonysága is növekszik. A rágózás ebben az esetben azt üzeni az agynak, hogy rágunk és mindezt kalória bevitel nélkül tesszük.

4ca79f520449ebb337446a2c1d475760

Nézzünk egy másik példát a rágó és a memória összefüggéséről. Pszihológusok szerint a rágózás jótékonyan hat a memóriára, mégpedig azért, mert az állkapocs rágó mozgásakor az agy hippokampusz nevű része stimulálódik, amely fontos szerepet játszik a memória működésében. Illetve azért is, mert a rágó mozgás pumpálása révén több vér jut az agyba, nő a pulzus, ezáltal több oxigén jut a keringésbe.

inside-the-mind-of-a-hacker-memory-si-630x330

A stresszoldásban is hatékonyan tudjuk alkalmazni a rágózást, mégpedig azért, mert a folyamatos, intenzív rágás nyugtatja az idegrendszert és véd bennünket a káros hatásoktól. A másik, tudományos oldala egy picit összetetebb, az azon alapszik, hogy az idegrendszeri szabályozást két, egymással ellentétes működési rendszer irányítja. Az egyik rendszer a szimpatikus, melynek az ingerlése vészreakciókat vált ki, amivel a szervezetet felkészíti a stresszhelyzetre. Ennek egyik eleme az izzadásmirigyek működésének a fokozódása és ezzel együtt a nyáltermelés csökkentése, ami csökkenti a gyomor normális működését. A rágózás hatására fokozódó nyáltermelés viszont beindítja az emésztési reakciót, amivel segít visszaállítani a kívánatos állapotot. Ez nagyon tudmányos volt és biztos vagyok benne, hogy még sokan erről az oldalról nem közelítették meg a rágózást!:)

164625-lg

Én egy végtelenül egyszerű megközelítést szoktam használni a rágózással kapcsolatban, ami szerintem az egyik legelterjedtebb és nem más, mint a rossz a lehelet elűzése, amire tökéletes! Az étkezések után a szájban felszaporodó baktériumok, illetve maga az étel is kellemetlenné teheti a leheletet és ez könnyedén orvosolható egy cukormentes rágógumi elfogyasztásával. A rágó illata már önmagában közömbösíti a szájszagot, de ami még fontosabb az az, hogy a fokozott nyálképződés miatt a baktériumok száma is csökken a szájüregben!

2017-02_nora_orbit2_1200x700

A zöld szín nekem már önmagánban frissességet, üdeséget sugároz, amihez hogyha egy finom mentolos rágó is társul, akkor teljes a harmónia és a magabiztosság. Az Orbit rágók rengeteg kiszerelésben és ízben tudnak beépülni a mindennapjainkba, amihez most csatlakozott egy autós változatuk is, hogy mindig frissen tudjál érkezni, bárhová is tartasz!

Ha Te is szeretnél NYERNI egy szuper ajándékcsomagot az Orbit újdonságaival, akkor csak a következőket kell tenned:

1.LÁJKOLD az ilovemom facebook oldalát és OSZD MEG ezt a posztomat!

2. Írd meg nekem facebook vagy blog kommentben – kizárólag az ilovemom oldalán kommentelők vesznek részt a játékban – hogy Te mit részesítesz előnyben egy cukormentes rágó elfogyasztásakor?