Gyerek, Lifestyle

Sebtapasz vagy ragtapasz?

A jóidő beköszöntével egyre több időt tölthetünk a szabadban. Ilyenkor az egyes sérülések kockázata is nagyobb, ezért érdemes időben beszerezni a megfelelő sebkezelő kiegészítőket, melyekkel gyorsan és könnyedén orvosolhatjuk a véletlenül bekövetkezett baleseteket.

A sebtapasz és ragtapasz eszközök neve – bár rendkívül hasonló – mégis jelentős különbség van köztük. A köznyelv gyakran keveri ezt a két kifejezést, azonban ahhoz, hogy tudatosan és célszerűen álljunk neki a sebkezelésnek, fontos tudnunk, hogy mi is az eltérés a kettő között. Tisztítás, védelem, gyógyulás – ez a 3 lépés szükséges a gyors és biztos regenerálódáshoz, viszont ehhez elengedhetetlen a megfelelő eszközök biztosítása. Otthoni sérülés, apró baleset, vágás, horzsolás: ilyenkor segít a sebtapasz, mely párnázott felületének köszönhetően közvetlenül védi a sebet a környezeti behatásoktól, ragasztóval ellátott borítása pedig biztosítja a rögzítést. Erősen vérző, nagyobb méretű sérülés: használjunk kendőt vagy steril gézlapot közvetlenül a seben, majd rögzítsük ezt ragtapasszal, melynek teljes, ragasztóval ellátott felülete biztosítja, hogy kötésünk a helyén maradjon.

Az első és legfontosabb lépés minden sérülés esetén, hogy a seb kezelését helyesen előkészítsük. Ehhez először fontos egy alapos kézmosás a fertőzések elkerülése érdekében, majd következhet a szennyeződések eltávolítása és a fertőtlenítés a seb és a környező terület felületén.  Mindezek után biztosítsuk a védelmet a sérülés számára, a megfelelő eszközökkel:

Sebtapasz

Sebtapasznak hívjuk azokat a tapaszokat, amelyek közepén párnázott terület található. Ez a textil darab kerül minden esetben követlenül a seb fölé, az ezt borító ragasztóval ellátott felület pedig a bőrhöz való rögzítést biztosítja. A tapasz felhelyezése előtt ajánlott egy steril gézzel vagy kendővel áttörölni az érintett területet, hiszen a sebtapasz alapvetően nem a vérzések elállítására hivatott, ennek ellenére biztosítja az esetleges sebváladék felfogását, és védi a sérült bőrt a környezeti behatásoktól. (Hansaplast Aqua Protect 20x – vízálló tapasz – 860 Ft)

Ragtapasz

A sebtapasszal ellentétben nem rendelkezik párnázott területtel, így kizárólag rögzítésre alkalmazható. A ragtapasz semmiképp sem alkalmas közvetlenül a seb lefedésére, hiszen a ragasztóval ellátott felület gátolja a gyógyulást, eltávolításakor pedig újra felnyithatja a sebet. A ragtapasz használatához szükséges a sebet kötéssel, gézlappal lefedni a rögzítést megelőzően. Abban az esetben érdemes ezt használni, ha nagyobb méretű sérülésről van szó vagy erőteljesebb vérzést tapasztalunk, hiszen a sebtapasszal szemben ez a módszer alkalmas vérzések elállítására is. (Hansaplast Sensitive ragtapasz 5m x 2,5cm – 990 Ft)

További sebvédelmi, valamint gyors és biztonságos gyógyulást eredményező tippekért kattints ide.

___