Lifestyle

Te tudod, hogy mivel moss fogat?

 

family-smiling-nyito

A csillogóan fehér, egészséges fogak és a jó lehelet biztosítékai a jó közérzetünknek, ezért extra törődést igényelnek. Fogaink állandó támadásnak vannak kitéve, ezért komoly szerepet kell vállalnunk a szájhigiéniánk megőrzésében. Sajnos nem elég az otthoni kétszeri szimpla fogmosással megelégedni, hiszen a fogakat borító lepedék felhalmozódása folyamatos, ezért a fogak tisztítására, védelmére is folyamatosan oda kell figyelnünk! Nem lehet nálunk mindig a megfelelő fogtisztító eszköz ezért a problémák megelőzése érdekében étkezések után öblítsük ki szájüregünket és használjunk cukormentes rágógumit, ami nemcsak szájhigiéniánk szempontjából előnyös, de jót tesz az önbizalmunknak is. Képzeljétek el, hogy a letisztított fogfelszínen már órákon belül jelentős baktérium rakódik le, ami 48 órán belül akár gyulladásos reakciókat is elindíthat az ínyszövetben. Az ínygyulladás elkerülése érdekében elengedhetetlen az otthoni szájápolás, amihez fontos, hogy a megfelelő eszközök álljanak a rendelkezésünkre.

set of multicolored toothbrushes on white

A fogtisztító kellékek palettája mára hatalmassá nőtte ki magát, de az eredményesség érdekében célszerű megvizsgálni az egyes termékek hatékonyságát:

Kézi fogkefék

A fogkefék speciális műanyagból készülnek, egy-egy sörtecsomó több száz elemi szálból áll és ezek elhelyezkedése is különböző. Vannak egyenesen és fűrészfogszerűen levágott, illetve speciális három dimenzióban elhelyezett, szögbe állított fogkefék is, melyek  funkciója is különböző. A keresztmetszet és a keménység terén puha, kemény és közép-kemény fogkeféket különböztetünk meg, melyek közül a leghatékonyabb a dentális pakk eltávolításában a közép-kemény, a puhát elsősorban fognyaki érzékenységben szenvedőknek ajánlják. Általános gyakorlat mellett átlagban háromhavonta kell új fogkefét vásárolni, de nyilván ez nagyban függ a megfelelő használatától is.

35261970 - woman brushing teeth electric toothbrush with toothpaste closeup

Elektromos fogkefék

Az első elektromos fogkefék az 1940-es évek elején jelentek meg, de akkor még csak oda-vissza történő horizontális fűrészelő mozgást végeztek. Az 50-es-60-as évektől már vibrációs funkcióval is bővültek a modellek, melyeken a kis körkörös mozgásokat végző körkefékkel jobban hozzá lehetett férni a szájüreg nehezen megközelíthető részeihez is. A forgófejű fogkefék használata mindenki számára előnyös és hatékony a hagyományos kézi fogkefékkel szemben, melyek használata nemcsak időigényes, de a megfelelő alkalmazásához jó kézügyesség is kell. A forgófejű elektromos fogkefék konkurenciájaként ma már a szónikus fogkefék is nagy teret nyertek, melyek erőssége abban rejlik, hogy az elemi sörteszálak magas frekvenciás rezgésével lazítják fel és távolítják el a lepedéket fogainkról.

fogselyem

Fogköz-tisztítás

A biztos siker és teljes higiénia érdekében a fogkefék mellett érdemes speciális fogköz-tisztító eszközöket is igénybe venni, hogy a fogak közötti területek is kellőképpen tiszták legyenek. A legismertebb a fogselyem, mely számtalan vékony, de erős elemi szálból áll és könnyen bevezethető még a legszűkebb helyekre is. Fontos elsajátítani az alkalmazását, mert a helytelen használatával könnyen megsérthetjük ínyünket. A másik ismert eszköz a fogköz tisztító kefe, mely ugyancsak eredményes, különböző méretben kapható és alkalmas a legszorosabb fogköztől a legtágabb fogköz tisztítására is.

Ha megfelelően használjuk fogkefénket és a szükséges kiegészítő eszközöket, akkor már közelebb vagyunk ahhoz, hogy fogaink egészségesek, ápoltak és kellőképpen esztétikusak legyenek. Fontos azt is tudni, hogy nemcsak azokban a percekben kell a szájhigiéniánkkal törődnünk, amikor a konkrét tisztítást végezzük, hanem a nap folyamán végig óvnunk kell a fogaink épségét!

További információkért látogasson el a www.szajharmonia.hu weboldalra!