Lifestyle

Tudtad, hogy a HPV legsúlyosabb elváltozása is lehet tünetmentes?!

Egy olyan témáról szeretnék most írni Nektek, ami sok nő életében jelen van, mégis úgy látom, hogy még mindig tabuként beszélünk róla, ez pedig a HPV. A Nagymamám méhnyakrák betegségben húnyt el, ezért nagyon sokszor hallottam az Édesanyámtól, hogy mivel én fokozottan veszélyeztett vagyok, ezért egész életemben körültekintően és gondosan kell figyelnem a nőgyógyászati szűréseimre. Ez egy így is történt mindig, ám még a lányaim születése előtt az egyik nőgyógyászati vizsgálatom után visszahívott az orvosom és elmondta, hogy HPV fertőzött vagyok.

Nem vagyok egy pánikba esős típus, sokkal inkább olyan, aki beleássa magát a témába és hiteles szakértők, illetve az orvosai véleményére hivatkozva körüljárja a témát. Nekem egy magas rizikójú elváltozásom volt, ezért egyedi megközelítéssel álltam a témához, mindenestre általánosságban szeretném Veletek is megosztani a teendőket, hogy ezúton minél több nőhöz eljuthasson!

Először is fontos tudni, hogy mi is az a HPV fertőzés?!

A HPV (humán papilloma vírus) -nek több mint százötven fajtája létezik, amelyek különböző jellegű szemölcsöket, bőrelváltozásokat okoznak az emberi hámsejtekben. Egy igen elterjedt kórokozó, mely rendellenes sejtosztódást, sejtburjánzást okozhat a szervezet laphám-felületein, a kezeken, lábakon, a hangszalagon, a szájüregben vagy az úgynevezett condyloma acuminatum pedig a nemi szerveken, a végbél- és húgycsőnyílás környékén. Érzésre apró csomócskákból viszonylag gyorsan összefüggő, karfiol jellegű kinövésekké alakulva fordul elő, de van, amikor szabad szemmel nem is látható és érezhető, ilyen például a hüvely belsejében előforduló is, ami a legveszélyesebb.

A HPV-nek több mint százötven fajtája létezik

Hogyan jöhet létre a HPV fertőzés?

A HPV szexuális együttlét során is kialakulhat, de például fürdőkben a medencében vagy a szaunában a törölközőről is elkaphatjuk. Ez a vírus is fokozottan érzékeny az immunrendszer legyengülésére, így ha ez megtörténik, akkor akár előfordulhat az is, hogy tömegesen jelennek meg a szemölcsök az egyes testrészeken. Ma már egy fürdő esetében hüvelykúpokkal és kenőcsökkel is lehetünk elővigyázatosak, de létezik oltás is, amit 7. osztályos lányok térítésmentesen vehetnek igénybe. Sajnos az óvszer használata sem jelent 100%-os védelmet, hiszen a humán papillomavírus egyéb bőr valamint nyálkahártya területeken is fertőzhet.

Hogyan ismerhető fel a HPV?

A felületi bőrelváltozásokat bőrgyógyászok diagnosztizálják, a nőgyógyász pedig legrosszabb esetben az éves méhnyakrák szűrésen kér erre specifikus vizsgálatot. Ha bármilyen jellegű elváltozás észlelhető, akkor lehetőség van úgynevezett typizálást végezni – ami ugyanolyan, mint egy rákszűrés – ahol a legtöbb esetben pontosan meg tudják állapítani a HPV típusát. Itt kiderül, hogy milyen rizikójú – magas vagy alacsony – csoportba tartozó vírussal fertőződött-e meg a valaki, ugyanis a betegség kezelése és utánkövetése eszerint változik.

Ismered a HPV típusait?

Mivel daganatkeltő képességűek, ezért magas, közepes és alacsony kockázatú csoportokba szokták sorolni őket. A humán papillómavírus 6-os és 11-es típusa a genitális szemölcsök 90%-ért felelősek, míg a 16-os és 18-as típusok a méhnyakrák és a CIN 2/3 esetek több, mint 70%-ért.

  • Ha a rákkeletkezés szempontjából alacsony kockázatú vírusfertőzésről van szó, és nincs látható nyálkahártya elváltozás, akkor elegendő lehet a rendszeres citológiai vizsgálat.
  • Ha a nőgyógyászati vizsgálat kóros elváltozást derített fel, és különösen, ha a magas kockázatú HPV 16 fertőzés is fennáll, de rosszindulatú daganat még nem alakult ki, akkor a kóros területet egyszerű műtéttel el lehet távolítani, ami abban az esetben is elvégezhető, ha már súlyosabb, rákot megelőző állapot áll fenn. Az ilyen jellegű műtét után sokszor már nem lehet kimutatni HPV-fertőzést, néha azonban még visszamaradhatnak rejtett vírusok, ezért is kell kiemelten ellenőrizni és érdemes továbbra is rendszeres citológiai szűrővizsgálatot kérni.
  • Ha a méhnyakrák kialakult, a műtét típusa és a műtétet követő utókezelés módja a daganat korai vagy előrehaladott stádiumától függ. A leginkább előrehaladott méhnyakrákok esetén sugár- vagy gyógyszeres kezelést is alkalmaznak.

Gondoltad volna, hogy a méhnyakrák kialakulásának hátterében 99%-ban a HPV vírus áll?

A HPV egyik legfontosabb jellemzője, hogy az okozott fertőzés általában tünetmentes és átmeneti jellegű, legtöbbször nem is okoz megbetegedést, ami azt jelenti, hogy sokszor úgy van a szervezetünkben, hogy semmilyen tünetet nem tapasztalunk. Ez azért veszélyes, mert közben terjed és ha nem állítjuk meg időben, akkor akár végzetes következményei is lehetnek. Az éves méhnyakrákszűrésnek azért is van kiemelt fontossága, mert ha egy ilyen lappangó fajta van a szervezetünkben, akkor az az egyetlen vizsgálat, amivel ki lehet szűrni. Nekem sajnos már többször is volt hámelváltozásom, amit szerencsére még időben tudtuk kezelni, így a gyerekvállalásnál sem kellett aggódnom, hogy ez kockázati tényező lehet. Azóta is sűrűbben 3 havonta, fél évente kell járnom szűrésre, de ez egyáltalán nem zavar, hiszen ha véletlenül megint megjelenik, akkor azonnal lehet reagálni a problémára a megfelelő kezeléssel.

Lehetet rákos amennyiben negatív a citológiai eredményem?

Sajnos igen, mivel a citológiai vizsgálat alapból nem szűr HPV-re, így értve az érzékenysége nem túl magas, ami azt jelenti, hogy az eredmény álnegatív is lehet. Ugyanakkor a kérdés fordítva is igaz: a HPV jelenléte még nem biztos, hogy daganatot is okoz, ezért fontos, hogy tipizálják, melyik vírusvariánsról van szó, aminek a legelső lépése az éves méhnyakrákszűrés.

Fontos, hogy az egészséges immunrendszer könnyedén és észrevétlenül is legyőzheti ezt a vírust, ám tünetmentesség esetén is be kell tartani az éves szűrővizsgálatokat. Akkor sem kell azonnal megijedni, ha véltelenül pozitív eredménnyel kell szembenéznie valakinek, hiszen mindenre van megoldás, hogyha időben megtörtént a felismerés!

A Ragaszkodj hozzá kampány keretein belül rengeteg izgalmas témáról olvashattok fogamzásgátlás, fogantatás témakörökben vagy akár megismerhetitek Magony Szilvi részletes élménybeszámolóját a lombikbébi programjáról is.

Élj Te is tudatosan, és vigyázz a testedre, egészségedre!

___