Lifestyle

Új módszer a méhnyakrákszűrésben! Kipróbáltam…:)

Nem szoktam ilyen jellegű témáról írni Nektek, ám mostanában rengeteg oldalról találkoztam a méhnyakrák szűrés különböző véleményeivel és tapasztalataival. Ebben a témában én nagyban hagyatkozom az orvosaimra, de utána is szoktam nézni a legújabb kutatásoknak, így találtam rá a legújabb vizsgálati módszerre is.

hpv_544_ok.jpg

A hagyományos méhnyakrákszűrés a citológiai vizsgálaton alapul, mely a méhnyakról vett sejtek állapotát vizsgálja. A módszer a leggondosabb elájárás mellett is hordoz magában pontatlanságot, kóros esetben is adhat negatív eredményt. Sajnos én is ebben a kicsinyke %-ba estem bele… Sokszor nehéz megítélni, hogy egy kisebb elváltozás gyulladást okoz vagy már jele a rosszindulatú folyamat kezdetének, ezért a szakemberek újabb eljárások irányába kutattak, aminek az eredménye egy új, biomarkerek vizsgálatán alapuló módszer felfedezése lett. A vizsgálat azt mutatja ki, hogy a sejteken belüli élettani folyamatok elindultak-e a rákos elfajulás irányába.

boc_mehnyak_kep.jpg

Mivel a méhnyakrákot a HPV vírus okozza, a legújabb ajánlások ennek a kimutatását is szorgalmazzák a citológia mellett. Ezzel a több irányú megközelítéssel sokkal jobb a találati arány – a citológiai vizsgálat önmagában 70%-os pontosággal bír, míg a HPV meghatározással alkalmazva ez közel 100%-os kiszűrhető esetet eredményez. Nagyon sokat kellett foglalkoznom ezzel a témával, ezért nem is volt kérdés, hogy én is kipróbálom ezt az új biomarkereken alapuló vizsgálatot, hogy megnyugodjak, nem kell tartanom a méhnyakráktól. Szintén fontos tudni, hogy HPV oltás után is szükséges a rendszeres szűrővizsgálat!
mehnyak_mix2.jpg

Én a Belvárosi Orvosi Centrum-ban voltam szűrésen Dr. Tisza Tímea főorvosnál, aki profi ebben a témában és részletesen mindenről tájékoztatott engem. Tiszta szívből ajánlom őket, mindig időben fogadtak, szuper a környezet és a hatékonyságuk is egyedülálló!