Lifestyle

Tippek a professzionális befőzéshez

Mindig vágyakozva hallgatom azokat a háziasszonyokat, akiknek rengeteg ideje és energiája van befőtteket készíteni. Tudom, hogy ez nem egy nagy tudomány, mégis valahogy nem nagyon sikerült még belevágnom egy hasonló projektbe. Mostmár javában tart a befőzési szezon, ezért is ajánlom a figyelmetekbe a következő néhány tippet, melyekkel hatékonyan őrizhetők meg az ízek és a vitaminok a befőzés során. Mindig a szezonális gyümölcsökre ajánlott koncentrálni – meggy, a málna, őszibarack, sárgabarack – hiszen fontos, hogy befőzéskor a lehető legfrissebb alapanyagok kerüljenek az üvegbe.

A befőzés előtt kiemelt figyelmet kell fordítani a munkapult, illetve a használni kívánt konyhai eszközök megtisztítására, az esetleges szennyeződések miatt ugyanis később megpenészedhetnek a különféle gyümölcsök az üvegben. Szerencsére a művelethez nincs szükség óriási konyhára, elég átgondolni és készíteni fejben egy tervet a befőzés menetére vonatkozóan. Szintén ajánlott jó minőségű, jól záró üvegeket beszerezni. A rozsdás, sérült, rosszul záródó fedelekkel idővel levegőt kaphatnak a lekvárok, vagy befőttek, éppen ezért ezek nélkül nem érdemes belevágni.

Érdemes bevállt receptekkel elkezdeni a befőzést, fontos, hogy meglegyen milyen tartósítószerekkel, illetve milyen módszerrel kívánjuk eltenni a gyümölcsöket. Az utóbbi időben egyre népszerűbb a tartósítószer-mentes lekvárbefőzés, ilyen esetben a tisztaság, a cukor és a befőzési eljárás gondoskodik arról, hogy télen még sokáig élvezhessük a nyári ízeket.  Az üvegek lezárását követően érdemes néhány percre fejre fordítani őket, így vákuum keletkezik, mely hozzájárul a tartósítás tökéletesítéséhez, legyen szó lekvárról, vagy befőttről.

Bár sok háztartásban alapvetően különféle lábasokban és fazekakban történik a befőzés, egy befőzőedénnyel professzionálisabb munkafolyamat valósítható meg. Egy ilyen eszköz előnye, hogy a főzési folyamat pontosan az adott recepthez szabható, ily módón az ízek és az értékes vitaminok a lehető leghatékonyabban őrizhetők meg. Én is most hallotaam először a Sencor SPP 2100WH befőző edényéről, melyben rendkívül széles skálán készíthetjük el a kedvenc finomságainkat. A készülék a kívánt hőfok elérésénél – 30 és 100 Celsius fok – hangjelzést ad, emellett melegen tartó funkcióval is ellátták. A befőzés mellett a készülék forró italok, levesek vagy akár gulyás elkészítésére is kíválóan alkalmas.

 

Ismerkedjetek meg a termékkel a Sencor weboldalán!