Gyerek

2024-es nyári tábortrendek – az AI és a fenntarthatóság hódít a gyerekeknél is!

Minden évben izgatottan várom a nyári táborok programajánlóit, mert sokszor igen komoly fejtörést okoz, hogy hogyan fogjuk átvészelni a 10 hetes nyári szünetet. Idén lesz az első alkalom, amikor a nagylányom már szívesen elmenne egyedül is egy egyhetes, ottalvós táborba, ezért ezt vettem alapul a keresgélésem során. A gyerekek szórakoztatása már teljesen más eszköztárral kell, hogy rendelkezzen a mai világban, mint, ami az én gyerekkoromban volt, úgyhogy valami izgalmas program arzenállal kellett készülnöm, hogy kedvet kapjon hozzá Lili. Emellett természetesen fontos szempont volt az is, hogy ár-érték arányban olyan szolgáltatást kapjak a pénzemért, ami az újfajta technológiák és társadalmi trendek igényeinek megfelel a tini nagylányom számára. Körültekintő keresgélés közben bukkantam rá a Funside oldalára, ahol olyan menő turnusokat találtam, amiken még én is résztvennék.

Miközben a technológiai fejlődés és a környezeti tudatosság hajtja előre a társadalmat, a szülők érthető módon azt szeretnék, hogy a nyári táborok egyszerre támogassák a gyerekek tudományos fejlődését, erősítsék az alapvető, a munkaerőpiacon is értékesnek számító készségeiket, valamint serkentsék a kreativitást és javítsák az érzelmi jóllétüket is” – mondta Kittka András, a nyaranta több mint 2000 gyereket táboroztató Funside ügyvezetője.

A szakértő hozzátette, hogy minden eddiginél nagyobb igény mutatkozik az új készségek megszerzését és a kreatív kibontakozást lehetővé tevő foglalkozásokra, hiszen az új trendek lehetőségeit, illetve kihívásait már a középiskolás, sőt az általános iskolás gyerekek is tapasztalják a maguk módján. „A mesterséges intelligencia térnyerése a gyerekek elvárásaiban is megmutatkozik: óriási az érdeklődés az angol nyelvű AI-technikák foglalkozásunkra, amely messze túlmutat a hagyományos oktatás korlátain, és arra nyújt megoldást, hogy miként lehet a mesterséges intelligencia által működtetett szoftvereket etikus módon a mindennapi tanulmányok szolgálatába állítani. Az idei év másik új slágere a fashion upcycling foglalkozás pedig arra keresi a választ, hogy a már nem használt, gyakran hulladékként végző ruhadarabokba hogyan lehet kézműves megoldásokkal új életet lehelni a fenntarthatóság jegyében” – tette hozzá a táborszakértő.

Az igények rekordsebességű változásával a nyári táborokkal szemben támasztott elvárások is átalakultak a szülők számára: az továbbra is fontos, hogy a táborok egyszerre jelentsenek élményt és fejlődést a gyerekek számára, viszont ma már a személyre szabott és rugalmas megoldások is elengedhetetlenek. A Funside éppen ezért az idén több új foglalkozást vezetett be, mint az elmúlt 10 évben bármikor, így már 27 különböző téma közül választhatnak a náluk táborozók. A hagyományos, sok éven keresztül favoritnak számító nyelv-, sport- és informatika táborok mellett az elmúlt évek slágerei közé tartozik még a főzés, a SUP és mindfulness, de újdonságként megjelent idén a digitális dizájn és grafika, valamint a zenei producer képzés is, amely a fiatalok sokoldalú érdeklődéséről árulkodik, szerintem nagyon menő! Tátva maradt a szám, amikor elolvastam, hogy milyen csúcsszuper foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek, már egyből tudtam, hogy Lili biztosan lelkes rajongója lesz a fenti programoknak.

Az oktatás innovatív megközelítésével arra törekszünk, hogy a gyerekeket felkészítsük arra, hogyan boldogulhatnak egy folyamatosan változó világban” – hangsúlyozza Kittka András. „Emellett azonban érzelmi és társas szükségleteiket is figyelembe kell venniük, ezért azon dolgozunk, hogy olyan táborozási élményt nyújtsunk, amely nemcsak a kíváncsiságukat és a tanulás iránti szenvedélyüket ébreszti fel, hanem elősegíti a személyes fejlődésüket is.”

A Funside repertoárjában Balatoni-, Lupa- és Újbudai táborok is elérhetőek, én a balatonit választottam, mert az biztosan egy élete szóló kaland lesz. A Funside büszke a fiatal és képzett tanári csapatára, akiket egy hosszú felvételi folyamat során állítanak össze és készítenek fel. Céljuk, hogy a lehető legszínvonalasabb és legbiztonságosabb tábori élményt nyújtsák a kicsiknek, ami gyakorlatban az 5 az 1-hez gyermek-felnőtt arányt jelenti. A Funside oldalán minden információról részletesen tudtok tájékozódni, könnyen átláthatóak a heti turnusok, a választható programok, a nyelvi követelmények, a korhatárok, sőt még a szobabeosztási igényeket is össze lehet egyeztetni.

A 2024-es jelentkezések a turnusokra és a foglalkozásokra már elindultak, melyekről részletesebben a Funside oldalán tudtok tájékozódni. Kalandra fel, szerezzetek Ti is maradandó élményt a gyermeketeknek!

A nagylányom óriási izgalommal nézegeti a várható programokat! 🙂

___