Gyerek

ÉLMÉNY, ALKOTÁS, PROGRAMOZÁS

A nagyobbik lányom Lilien nagyon szeret elmélyülni az internetes világban, ezért már régóta terveztem, hogy keresek Neki egy olyan sulit, ahol a játékok mellett bepillantást is kaphat a programozásba és elsajátíthatja az alapismereteket. Egy kedves barátnőm révén találtunk rá a Logiscoolra, melynek sikerült ellátogatnunk a hétvégi nyílt napjára. Nagyon sok izgalmas információval lettünk gazdagabbak, melyeket szeretnék Veletek is megosztani.:)

Világszerte már 15 országban tanítják azzal az élményalapú módszerrel programozni a gyerekeket, amelyet a Logiscoolban fejlesztettek ki. A módszer népszerűségének titka, hogy már az első pillanattól sikerélményt ad a gyerekeknek, fejlesztve a logikai gondolkodásukat és a problémamegoldó képességüket, valamint növelve az önbizalmukat. A fiatalok ma már kütyükkel a kezükben nőnek fel, így elengedhetetlen, hogy tudatosan használják az okoseszközöket és ne csak céltalanul bolyongjanak az interneten. Nem csak a világban való alapvető tájékozódás vagy egy későbbi jó munkahely, de a saját személyes kiberbiztonságuk érdekében is fontos, hogy a gyerekek tudatosan használják a minket körülvevő számítógépes eszközöket.

Ennek felismerése kapcsán a Logiscool szakemberei létrehozták kifejezetten gyerekekre és tinikre (6-18 éves korig) szabott tananyagukat és saját oktatási platformjukat, a Scoolcode-ot. Az első kurzust 2014 januárjában indították Magyarországon, azóta országszerte számos iskola nyílt, vidéken is több helyen elérhetőek a kurzusok, amik heti egyszer 1,5 óra elfoglaltságot jelentenek a diákoknak. Hamar kiderült, hogy a magyar módszerre az igény külföldön is nagy: 6 év alatt a Logiscool nemzetközi franchise-rendszerré vált, amely jelenleg világszerte 16 országban közel 100 iskolát egyesít.

Kíváncsi vagy, hogy milyen az élményalapú oktatás?

A logiscoolos diákok kreatív élményeken keresztül tanulnak meg programozni. Mindeközben fejlődik a logikai gondolkodásuk és a problémamegoldó képességük, kitartóbbá és fókuszáltabbá válnak, és még az iskolai eredményeik is javulhatnak. A titok, hogy programozás közben alkotnak is, ráadásul olyan dolgokat, amiket ők szeretnének: akár számítógépes játékokat, animációkat, applikációkat terveznének, esetleg robotokat programoznának, a Logiscool segít kibontakoztatni a fiatalok egyéni kreativitását. Így akár professzionális programozóvá szeretne válni, akár nem, a megszerzett tudást szinte bármely munkaterületen tudja majd hasznosítani felnőtt korában. A képzés egy általános digitális írástudást ad, amellyel a fiatal képes lesz aktívan alakítani és nem csak passzív befogadóként használni a számítástechnikai eszközöket és az őt körülvevő digitális teret.

Lili már a nyílt napon kipróbálhatta a programozást és széles mosollyal az arcán mutatta az általa megálmodott cuki kis virtuális emberkét. Számára nem volt kérdés az induló tavaszi kurzuson való részvétel, melyre már Ti is tudtok jelentkezni a https://www.logiscool.com oldalán. A februárban kezdődő kurzusok már elindultak, de február 3. hetéig még jelentkezhettek és csatlakozhattok, hiszen a később csatlakozó diákok számára a sulik pótórákat biztosítanak, így pillanatok alatt fel tudnak zárkózni a gyerekek. Ha esetleg nem tudjátok beiktatni a programokat a napirendetekbe, akkor érdemes a nyári táborokat is szemügyre vennetek, mert nagyon izgalmas programokkal várják a gyerekeket.