Gyerek, Lifestyle

Mi minden lapul egy egészséges mosoly mögött?

Már nagyon sokszor írtam Nektek a gyerekek egészséges táplákozásáról és arról, hogy ez a Szülők felelőssége, mégis a környezetemben azt tapasztalom, hogy ez sajnos a gyakorlatban nem valósul meg.  Létfontosságú, hogy Szülőként példát mutassunk a gyermekünknek, ami az élet minden területére kihat.  Az első benyomások minden körülmények között meghatározóak, melynek nélkülözhetetlen kifejező eszköze egy egészséges mosoly.

Sok esetben van elhanyagolt mosolyuk azoknak a gyerekeknek, akikről egyébként minden tekintetben gondoskodnak. Például akkor, amikor Szüleik nincsenek tisztában a szájhigiénia fontosságával vagy nem tudják, hogy hogyan csinálják.  Az biztosan nem árthat, ha figyelmeztetjük magunkat a gyermekek szájhigiéniájának alapjaira. Így minden további időhúzás nélkül tegyük is fel magunknak a kérdést: hogy gondoskodhatunk arról, hogy gyermekeink fogai csillogók maradjanak?

Vitán felül áll, hogy a legfontosabb dolog, melyet a szülőknek soha nem szabad alábecsülniük gyermekeik fogainak ápolásakor, az az alapos fogmosás, valamint a rendszeres fogászati ellenőrzés. A gyerekeket először 12 hónapos korukban érdemes fogászatra vinni, amikor a fogorvos nemcsak a gyermek fogainak aktuális állapotát képes felmérni, de meg tudja becsülni azokat a kockázatokat is, amik a gyermek mosolyát a jövőben veszélyeztethetik. A fogorvos például ellenőrzi, hogy a fogakat elég alaposan mossák-e vagy azt, hogy a gyerekek nem fogyasztanak-e túl sok cukrot. Ha ugyanaz az orvos kezeli az összes gyermeket a családban, úgy felállíthatja a teljes család kórelőzményének képét. Ezután gyermekünket évente legalább kétszer vigyük fogorvoshoz, hogy az esetlegesen kialakuló szuvasodás ne váljon fájdalmassá. Én először a saját fogászati kezelésemre vittem el a kislányomat, így végignézte ahogy Anya bátran kibír mindent a székben és utána már Ő is szó nélkül engedte megnézni a fogait.

Fontos, hogy már a fogzás megkezdésekor odafigyeljünk a megfelelő szájhigiéniára; ez 6–8 hónapos korban kezdődik meg. Óvodás korban, ami a 6 éves kor előtti időszakot jelenti, lehetőség szerint még mindig a szülőknek vagy más felnőttnek kellene megmosniuk a gyerekek fogát. Gondoljunk bele: ha a gyerek nem tudja megkötni a cipőjét, akkor biztosan nem tudja egyedül megfelelően megmosni a fogát sem. Nálunk ez külön rituálé lefekvés előtt, mert így tényleg csak bevezetés kérdése, hogy ezt hogyan tanulják meg a kicsik.

Hatéves kortól egy egészséges gyermeknek már képesnek kell lennie egyedül fogat mosni. Elég ügyesnek kell lenniük hozzá, és ekkorra meg is kell érteniük, milyen lényeges a szájhigiénia. Ez a megfelelő idő arra is, hogy megmutassuk gyermekeinknek azokat az eszközöket, melyek segítségével a szájhigiénia még hatékonyabbá tehető. Külön mesekönyvek és színezők is segíthetik a kicsiket, érdemes körbenézni ebben a témában is.

Sokféleképpen odafigyelhetünk gyermekeink fogainak az épségére, a megfelelő és rendszeres fogmosás mellett, például belecsempészhetünk a hátizsákjukba egy-egy finom cukormentes Orbit rágógumit is, melyek segítenek eltávolítani a fogaikba ragadt ételmaradékokat és fokozzák a nyáltermelést, ami segíti a normál pH helyreállítását a szájban, így megelőzi a fogszuvasodás kialakulását.

Légy részese Te is a Gyermekmosoly kampánynak és segíts az Orbitnak az SOS Gyermekfalvak támogatásában, illetve abban, hogy minél több gyerek arcára varázsolhassanak egészséges és önbizalommal teli mosolyt! Minden egyes Orbit rágógumi hozzájárul a megfelelő szájhigiéniához minden korban, segít fogaink egészségének és szépségének megőrzésében, emellett segít abban is, hogy a gyerekek többet mosolyogjanak, különösen a Gyermekmosoly kampány során, augusztus 23. és október 7. között.

Oszd meg büszkén másokkal is, hogy Te is segítettél: használd a #gyermekmosoly hashtaget és ösztönözz másokat!Mi már segítettünk…:)

Tudj meg többet a  www.orbit.hu/gyermekmosoly oldalon!