Gasztro

Újváros Bisztró az Óváros peremén

Szarvasi utazásunk egyik gasztronómiai állomása az Újváros Bisztró volt, ahol igen különleges vendéglátásban volt részünk. Már maga a bisztró elhelyezkedése is mesés, hiszen a vendégek a Holt-Körős partján csodálhatják a híres mocsárciprusokat, ahol életre kel a természet színe- java. A Millenniumi emlékművel és a Bolza-kastéllyal szomszédos bisztró egy igen impozáns üvegépületben kapott helyet, melynek sziluettje szinte beleolvad a táj magával ragadó szépségébe.

A bisztró megálmodásakor fontos szempont volt, hogy ötvözzék a kultúrális és kulináris hagyományokat a modern világ eszméivel, mely a dizájn és az ételek megalkotásában is visszaköszön. Nemcsak kívülről érdemes közelebbről szemügyre venni ezt az építészeti műremeket, hiszen a belső terek is összhangba hozzák a múltat és a jövőt. A 24 karátos arany betétekkel díszített márvány mozaik padló például megeleveníti a középkori római paloták és templomok díszeit, miközben a berendezésekben a technológiai által kínált high-tech megoldások jelennek meg. Egy igazi “mix ‘n’ match” koncepció, melyet Piltz Zoltán séf gasztro kínálata tesz igazán egyedivé.

Ahogy korábban is említettem a hagyományok és a modern trendek találkozása nemcsak a dizájnban köszön vissza a bisztróban, hanem az ételek megalkotásakor is szempont volt. Izgalmas ízkombinációk születtek a tradícionális ételek újragondolásával, melyek egyedi italkínálattal is párosulnak. Megkóstoltam a kapros hideg tökkrémlevest proseccoval, majd a sertésoldalast édes szamorodnival, zárásként pedig a ropogós vargabélest egy kis 5 puttonyos tokaji aszúval. Igazi ízorgia volt mindegyik fogás, miközben teljes harmóniában mutatták meg magukat a tányéron megjelent összetevők.

A kávé rajongóknak ajánlom figyelmébe a speciality kínálatot, melyben az olasz pörköléstől, egészen a hazai élvonalbeli tartozó pörkölésig kóstolhatunk finomságokat, mellé kézműves bonbonokkal és egyéb ínycsiklandó falatkákkal. A signature koktélokat a Dining Guide Év Koktélbár díját birtokló Ódor András állította össze, talán ezért sem véletlen, hogy mindegyik a legnemesebb formájában hangsúlyozza a gourmet fogások páratlan ízvilágát. Nem is nagyon tudom fokozni az átélt élményeket, inkább csak arra bíztatnálak Titeket, hogyha szeretnétek kipróbálni a bisztró formabontó lendületét, akkor irány Szarvas és az Újváros Bisztró.

___