Gasztro, Lifestyle

Különleges vízélmény a spanyol ízek budapesti fellegvárában

Gasztro élményeink alatt, egy étteremlátogatás során általában nem a víz kerül a középpontban, kivéve, ha ellátogatunk az el Asador de Pata Negra-ba, ahol a gourmet finomságok mellett ennek a mindennapi nedűnek kiemelt figyelmet szentelnek és a fenntarthatóság, illetve a víz felhasználására fordított figyelmük is példaértékű. Egy felejthetetlen délutánt töltöttünk az étteremben, ahol mindent megkóstoltunk.

BWT

„Amikor megnyitottuk az éttermet, több régi álmunk vált valóra” – meséli Mókusz Szilveszter, az el Asador de Pata Negra egyik tulajdonosa. -„Szerettük volna a tapasbárokon túlmutató igazi spanyol gasztronómiát Budapestre hozni, ezért is áll középpontban nálunk a híres spanyol faszenes kemence, az Asador, amelyben természetes tűzön készülnek el az ételek. A mediterrán ízek mellett viszont számunkra nagyon fontos volt a fenntarthatóság is, így merészen arra gondoltunk, hogy helyben szűrt, saját „palackozású” vizet szeretnénk az ételeink mellé kínálni. Így ismerkedtünk meg BWT-technológiákkal, amelyek segítségével kialakítottuk az éttermünk komplex vízkezelését.”

BWT

Az Asadorban készített húsok, halak, zöldségek mellett természetesen ibériai sonka, kasztíliai sajtok és spanyol borok is szerepelnek a kínálatban. Ha pedig valaki vizet inna az étkezéshez (mint például én) vagy akár kísérőként a bor mellé, akkor szénsavas és szénsavmentes változatban is kérheti a helyben szűrt és gyönyörű formatervezett üvegbe kerülő vizet, ami tényleg isteni finom. A vezetékes vizet a BWT pult alá építhető víztisztítója kiváló minőségű Magnesium Minaralizered szűrt vízzé alakítja, amelyhez szűrés során magnéziumot is ad a vízszűrő, és csökkenti az olyan nem kívánatos íz és illatrontó anyagokat, mint a klór. Az étterem Budapesten első ízben valósította meg ezt a koncepciót immáron már 5 éve, amellyel a tulajdonosok egy spanyol étteremben találkoztak először a 2010-es évek közepén.

„Ezzel a megoldással jelentősen csökkentettük ökológiai lábnyomunkat, nincs szállítás és rengeteg hulladéktól kíméljük meg a Földet, ami számunkra nagyon fontos tényező. A vendégeink pedig kifejezetten kedvelik a vizünket” – folytatja a tulajdonos. -„Viszont utána már úgy gondoltuk, hogy akkor az összes vízkezelő megoldást szeretnénk kiaknázni, így többek között a jéggéphez is tisztított vizet használunk, amely aktívszenes vízszűrőjével eltávolítja a rossz ízeket és szagokat, így áttetszőbb jeget kapunk, amely ily módon az italok ízét sem befolyásolja már.”

De miért lehet hasznára egy étteremnek még a tisztított víz?

Igazából mindenben! Az el Asador de Pata Negra konyhájában a levesek, mártások is ebből készülnek el, ami szintén hozzájárul az ételek kíváló ízvilágához. Ugyanakkor az is köztudott, hogyha jó minőségű, kezelt vizet használunk, a kombi gőzpárolókban és a sütőkben, megóvhatjuk a vízkőtől és egyéb lerakódásoktól. Továbbá a szűrt vízzel készülő ételek is élvezeti értékét is befolyásolhatja a víz minősége, illetve annak ásványianyag összetétele. Technikailag pedig a vendéglátóipar számára kezelt víz megakadályozza, hogy vízkő rakódjon le a drága készülékekben vagy eltömítse az érzékeny mikro fúvókákat, illetve a mosógép használatánál is hasznos, hiszen így a tányérok, poharak és evőeszközök megfelelőképpen csillogjanak, a vendégnek ezáltal is tökéletesebb élményt nyújtva.

BWT

Az étkezés végén, pedig igazi “must have” egy finom kávé, aminek elkészítéséhez szintén szűrt vizet használnak. Ebben is élenjár a BWT technológiája, a Water+More Best Max Premium vízszűrő patronnal, amely segít megóvni a kávégépet a vízkőlerakódásoktól, ezáltal csökkenti a vízkő okozta meghibásodási lehetőséget, de leginkább elmélyíti, kiemeli, hangsúlyozza a benne készülő kávé igazi aromáját és zamatát. Nem véletlenül használnak barista-versenyeken is ilyen vizet a kávé-különlegességekhez.

A BWT fenntartható és környezetbarát AquaBar koncepciója és a többi komplex vízkezelő megoldás nem csupán új, hanem már meglévő éttermek számára is elérhető, választható, tökéletesen alkalmazható.

Az étteremről és a különleges vízkoncepcióról készült kisfilmet itt tudod megnézni: