Lifestyle

Mindenkinek ajánlott a D-vitamin pótlása!

Gondoltátok volna, hogy Magyarországon az egyik legtöbb embert érintő egészségkockázat a D-vitamin-hiány, amely a téli időszak végére szinte minden magyart érint?

D-vitamin
A sajtótájékoztatón rengeteg hasznos információt kaptam a D-vitaminról

A D-vitamin valójában nem tankönyvi értelemben vett vitamin, mert a többi vitamintól eltérően az emberi szervezet termeli meg. Ehhez elegendő, ha a bőrt megfelelő mennyiségű UV-B sugárzás éri. A D3-készítmények valójában nem a vitamint, hanem annak szteroidhormon-előanyagát (kolikalciferol) tartalmazzák, illetve létezik még a főként gombákban és növényekben termelődő D2 (ergokalciferol), amely azonban rosszabbul hasznosul, így kevésbé alkalmas a D-vitamin-pótlásra. Az viszont tény, hogy az immunrendszerünk sem működhet megfelelően mennyiségű D-vitamin nélkül, hiányában csökken a fertőzések elleni védekezési képessége és alacsony szintje többféle betegség kialakulásához is vezethet.

Lehet-e a D-vitamint túladagolni?

A D-vitaminnal kapcsolatban számos tévhit él a közvéleményben, melyek közül az egyik leggyakoribb a vitamin túladagolásával kapcsolatos. A tény azonban az, hogy az ajánlásnál nagyobb mennyiség bevitele csak nagyon hosszú távon okozhat mérhető problémákat a szervezet szabad kalciumszintjében (hiperkalcémia), másrészt az úgynevezett D-vitamin-intoxikáció rendkívül ritka, mert a testünkben működnek azok a mechanizmusok, amelyek a túl sok D-vitamin hatásai ellen alakultak ki.

D-vitamin

Mennyi D-vitamint kell fogyasztanunk?

Formátumtól függetlenül fontos, hogy a D-vitaminból az életkorunknak és egészségi állapotunknak megfelelő dózisokat fogyasszunk. Az idén frissített magyar konszenzusajánlás szerint az októbertől márciusig tartó időszakban az ajánlott napi mennyiség Nemzetközi Egységben kifejezve:

 • Gyermekeknek 6 éves korig: 400-500 NE, a biztonságosan bevehető mennyiség 1000 NE
 • Gyermekeknek 6 éves kor felett: 1000 NE, a biztonságosan bevehető mennyiség 2000 NE
 • Felnőtteknek: 2000 NE, a biztonságosan bevehető napi mennyiség 4000 NE
 • Terhesség és szoptatás idején a kismamák számára mindenképpen a napi adagolás ajánlott legfeljebb 4000 NE mennyiségben.
D-vitamin
Magyarországon az első innovatív és praktikus, víz nélkül is bevehető lapka-vitamin

Szóval összességében a D-vitaminra mindenkinek szüksége van és pótlása kulcsfontosságú az egészséges szervezet működésének a szempontjából. Ahogy már említettem többféle formában is bevehető, de most egy olyan újdonságot szeretnék Nektek bemutatni, mely biztos vagyok benne, hogy többféle szempontból is egy nagyon sikeres étrend-kiegészítő lesz.

Miért különleges az IBSA Vitamin D3?

 • Magyarországon az első innovatív és praktikus lapka-vitamin
 • víz nélkül is bevehető
 • gyorsan, a szájban, nyelven át szívódik fel
 • adagolása végtelenül egyszerű, napi 1x kell bevenni
 • kíváló megoldás azoknak, akik nyelési nehézséggel kűzdenek
 • kellemes, narancsos ízű
 • laktóz, glutén, GMO mentes termék
D-vitamin
Engem már meggyőzött, próbáljátok ki Ti is!:)