Lifestyle

Stop STD! Te tudod milyen a felelős szex?

Én még “messze” vagyok attól, hogy a kislányomnak a felelős szexről tájékoztatást tartsak, de azt gondolom, hogy sok olyan olvasóm is van, akiknek a gyermeke már idősebb és ez a téma is foglalkoztatja. Manapság a szexuális élete megkezdése egyre korábbra tolódik, a családalapítás időszaka pedig egyre későbbre. A “tökéletes” pár kiválasztásása akár 10-20 évet is átölelhet, mely során több partnerrel is fennállhat kapcsolatunk. Ezzel párhuzamosan a szexuális úton terjedő betegségek előfordulásában is egyre gyakoribb, a klasszikus értelemben vett nemi betegségekről a hangsúly áttevődött az egyéb kórokozók kategóriára, mint például a méhnyakrákot és a nemi szervi szemölcsöt okozó humán papilloma vírusok (HPV) és a klamídia baktérium, mely akár meddőséget is okozhat.

std-hirlevel-600x231.jpg

Szerintem nagyon fontos a gyermekünket időben felvilágosításani, amit nem kell szigorú körülmények köré terveznünk/szerveznünk, hiszen ma már a fesztiválok alatt is kaphat információkat a témával kapcsolatban. A Körúti Orvosi Centrum orvosai és kis csapata 2014 nyarán három nagy fesztiválon vett részt a STOP STD! kampánnyal (Volt, Balaton Sound, Művészetek Völgye), ahol az átlag életkor 20 és 30 év között volt. Összesen 1492 fiatal töltött ki, egy 9 kérdésből álló kérdőívet, mely kiértékelése alátámasztotta a rendeléseken szerzett tapasztalatokat, a hiányos ismeretekkel kapcsolatban. A fertőzések terjedésének visszaszorításában alapvető fontosságú a megelőzés és a rendszeres szűrővizsgálatok szerepe.

balaton_sound.jpg

A civil kezdeményezéseken keresztül szórványosan ugyan információhoz jutnak a diákok, azonban ezek az előadások is elsősorban a fogamzásgátlásra összpontosítanak. A népegészségügyi program nem tartalmazza a szexuális úton terjedő fertőzések szűrését, mely alól csupán a méhnyakrák kialakulásával szoros kapcsolatban álló HPV vírus képez kivételt. A probléma megoldása bár sürgető, mégis várat magára. Addig is a STOP STD! Felelős szex kampány elkötelezett csapata folytatja munkáját. Idén az EFOTT-on kerül felállításra a STOP STD! sátor, ahol személyes tanácsadással állnak rendelkezésre. A kampányt támogató www.std.hu honlapon továbbra is megtalálhatóak a hasznos információk és az orvos válaszol rovat.