Lifestyle

Amniocentézis – a magzatvíz vizsgálat!

DNA structure

Egy szupert hírt szeretnék Veletek megosztani, ami nem más, minthogy egy újabb kisbabát hordok a szívem alatt. Az előző várandóságomnál még nem létezett a blogom, ezért most sok olyan témával is szeretnék foglalkozni, ami a terhességhez is kapcsolódik és meg tudom Veletek osztani a tapasztalataimat. Az első és egyben az egyik legfontosabb “állomása” a terhességemnek a kromoszóma- rendellenességek szűrése, ami többek között a down-szindróma korai felismerésére és más genetikai elváltozások szűrésére szolgál. Ez általában indokolt:

-ha elmúltál 35 éves (nekem ezért aktuális 🙂 )

-ha pozitív lett a kombinált teszted

-ha fenáll öröklött genetikai tényező

-ha az első gyermeknél felmerült kromoszóma rendellenesség

im_07

Ez egy olyan vizsgálati módszer, amely a magzatot körülvevő magzatvizet vizsgálja, amit általában a várandóság 14-20. hetében végeznek el, mert ilyenkor van a legtöbb élő, illetve a vizsgálat számára felhasználható sejtarány a magzatvízben. A beavatkozást járóbeteg szakellátásként végzik el, csak indokolt esetben kell benttartani a kismamákat a kórházban. Maga a vizsgálat körülbelül 5 perc, amit egy alapos ultrahang vizsgálat szokott megelőzni, így a teljes időtartam általában 15 percet vesz igénybe. Az ultrahang vizsgálat során megállapítják a magzat életjelenségeit, méhen belüli helyzetét, a lepény tapadási helyét, a magzatvíz mennyiségét, majd kiválasztják a beavatkozás helyét. A beavatkozás során egy vékony tűt juttatnak be a méhfalon és a magzatburkon keresztül, majd. Kb. 10-20ml magzatvizet szívnak le (már most, a cikk írása közben lesápadok ha belegondolok ebbe a beavatkozásba…). Az Édesanyák beszámolói alapján a beavatkozás nem fájdalmas, inkább csak kellemetlen, illetve az elkövetkezendő napokban tapsztalható fizikai rosszullét, illetve alhasi fájdalom.

Képernyőfotó 2016-08-12 - 10.27.26

Nem verik nagy dobra, de a magzatvízvizsgálat évente több ezer vetélést okoz és gyakran egy teljesen egészséges magzat elvesztését eredményezni és ebbe még belegondolni is szörnyű. Az orvosom ajánlására szerencsére találtam egy sokkal biztonságosabb szűrést, a Tranquility tesztet, amiről hamarosan részletesen be fogok számolni Nektek. Ez az egyik legmodernebb genetikai elemző technológiai, a vizsgálathoz csupán néhány milliliternyi anyai vér szükséges, nem kell tűvel behatolni a testbe.