Gyerek

Őssejtek: Az élet építőkockái

Évekkel ezelőtt nagyon felkapott volt az őssejt levétel és tárolás, ma már kevesebbet hallottam róla, mégis érdekelt, hogy valójában ehhez kapcsolódóan mit kell tudni egy Anyukának. Nekem is az orvosom kérdezte meg, hogy fogok-e ilyet kérni, ezért gondoltam, hogy ehhez kapcsolódóan a saját fejemben megfogalmazódott kérdések mentén haladva boncolgatom a témát, és a válaszokat most meg is osztok Veletek!

prosi_NEW_hun_24_E.indd

Kezdjük az elején, hogy tulajdonképpen, mi is az az őssejt?

Az őssejtek olyan értékes, különleges sejt/sejtek, amelyek képesek szaporodni és különböző típusú sejtekké alakulni az emberi testben, tulajdonképpen az összetett szervezetünk ennek az egyedi önmegújító és specializálódási folyamatnak köszönhetően épül fel és tartja fenn működését. Az őssejtek egy része „tartalékként” megmarad a testben és kulcsfontosságú szerepet játszik a sérült vagy a természetesen öregedő szövetek regenerálásában.

prosi_NEW_hun_24_E.indd

Miért a köldökzsinórból kell levenni?

A köldökzsinórvérből származó őssejteket Hemopoetikus, azaz vérképző őssejteknek (HSCs) nevezzük,  a köldökzsinórszövet pedig Mezenchimális őssejteket (MSCs) is tartalmaz. A felnőtt őssejtek legkiválóbb formájukban, a köldökzsinórvérben és szövetben találhatóak meg és rendelkeznek azzal a nagyszerű, rendkívül hatékony képességgel, hogy különböző sej- tekké alakuljanak, szöveteket hozzanak létre. Az innen származó őssejtek számos előnnyel rendelkeznek, például a legfontosabb, hogy viszonylag mentesek az élet során felgyülemlő betegségektől és genetikai mutációktól.

Milyen betegségek kialakulásánál lehet felhasználni a levett őssejtet?

A világon eddig több, mint 26.000 köldökzsinórvér-őssejt transzplantációt végeztek. A köldökzsinórvérben található vérképző őssejtek képesek újraépíteni immun- és vérképző rendszerünket, több, mint 70 betegség kezelésére használják őket.

A Mezenchimális őssejtek (MSCs) felelősek a csontokat, porcokat és más kötőszöveteket alkotó sejtek kialakításáért testünkben, az MSCs sejteket pedig a regeneratív gyógyászati kutatásokban használják azzal a céllal, hogy az élő funkcionális sejteket vagy szöveteket helyettesítsék, kijavítsák, illetve regenerálásukat támogassák. Folyamatosan aktív kutatások folynak mind a Hemopoetikus, mind pedig a Mezenchimális őssejtek szerepét illetően különböző betegségek kezelésében, mint például agyi bénulás, 1-es típusú diabétesz, agyi rendellenességek, szívbetegségek, autoimmun betegségek, májbetegségek vagy neurológiai betegségek.
 prosi_NEW_hun_24_E.indd
Mit tartalmaz az alap- és a kombinált szolgáltatás?

A CryoSave Alap szolgáltatása lehetőséget biztosít a gyermekünk Köldökzsinórvér- őssejtjeinek tárolására, 25 éves kezdeti időtartamra, illetve  Natality mintavételi készletben mindent megtalálunk, ami a köldökzsinórvér gyűjtéséhez szükséges. A Kombinált szolgáltatása a köldökzsinórvér-őssejtek tárolása mellett lehetőséget nyújt a Köldökzsinór-szövet tárolására is. Ebben az esetben a mintavételi készlet tartalmazza a PTC2 köldökzsinór-szövet tároló tartályt, steril Class II CE jelöléssel, amely speciálisan a CryoSave részére készült, hogy a levett köldökzsinór-szövet minta biztonságos és védett legyen.

Miért érdemes tárolni az őssejtet?

  • a jelenlegi ismeretek szerint több, mint 70 betegség kezelésében alkalmazható az őssejt és a kutatásoknak köszönhetően alkalmazási köre a jövőben bővülni fog
  • a gyermek vagy akár a család tagjai számára további biztonságot nyújthat autológ (saját) és allogén (nem saját) beültetés esetén
  • a testvérnek is jó esély van a minta felhasználására: egy a négyhez az esély a tökéletes immunológiai egyezésre, illetve még ennél is több a részleges összeférhetőség lehetősége alapján
  • a megőrzött őssejtek tökéletes egyezőséget garantálnak tulajdonosuk számára
  • a minta azonnal hozzáférhető transzplantáció esetén
  • a minta a szülői gyámság alatt álló gyermek tulajdona

prosi_NEW_hun_24_E.indd

Mennyibe kerül a komplex szolgáltatás?

Alap szogáltatás: 385.000 Ft (24 havi részletfizetéssel: 18.250 Ft/hó, 12 havi részletfizetéssel: 34.000 Ft/hó)

Kombinált szolgáltatás: 595.000 Ft (24 havi részletfizetéssel: 28.000 Ft/hó, 12 havi részletfizetéssel: 52.500 Ft/hó)

Érdemes megnézni az aktuális akciókat IDE KATTINTVA!

Hol tudhatok meg mindent az őssejt tárolásról?

A www.cryo-save.hu weboldalon vagy a cég szakértőjétől a +3620-460-1499-es számon.

Mi úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk, ezért nemsokára beszámolok Nektek a részletes őssejt levétel menetéről is, de ahhoz világra kell hoznom a kisbabámat!:)