Gyerek, Lifestyle

Az őssejt levételem menete

Rengeteg átbeszélendő kérdés és észrevétel után, ha eldöntöttétek, hogy szeretnétek őssejt tárolást, akkor érdemes körültekintően végigolvasni a levétel körüli teendőket. A saját tapasztalatomból kiindulva összegyűjtöttem Nektek, hogy milyen lépéseket kell tenni ahhoz, hogy megérkezzen ez a gyönyörű csomag:

Cro Save ossejt logo

  • Először is regisztráltam a Cryo-Save weboldalán, ahol kitöltöttem a formális részeket, majd egy telefonos egyeztetés után megbeszéltük a kiszállítás pontos részleteit. A csomag megérkezésekor volt néhány nyilatkozat, amit ki kellett töltenem, de csak formális információkat tartalmazott a gyermek születésére vonatkozóan. Illetve volt olyan rész is, amit a kórházban töltöttek ki.
  • A csomagot bevittem a szülőszobára – be volt készítve a bőröndömmel együtt – és az orvos kezébe nyomtam. Már előre szóltam Neki, hogy erre a “beavatkozásra” is készüljenek, így igazából a levételhez kapcsolódóan nekem nem volt teendőm, mert a szülésznő és az orvos is pontosan tudta, hogy mit kell csinálni a pakkban található steril kiegészítőkkel.
  • A levett mintát 24 órán belül fel kell adni, így a szülőszobáról kiérve az volt az első dolgom, hogy hívjam a dobozon található telefonszámot, akik már egy óra múlva ott is voltak a csomagomért.
  • A mintavétel elszállítása után, a Férjem és én is kaptam egy e-mailt, hogy a pakkunk sikeresen megérkezett a központba, aminek elkezdték a kiértékelését! Ellenőrzik a minta mennyiségét és minőségét, majd ha minden rendben van vele, akkor állítják ki a számlát és kezdik el a speciális tárolását.

prosi_NEW_hun_24_E.indd 

Az előző cikkemhez kapcsolódóan rengeteg hozzászólást és további kérdéseket kaptam az Olvasóktól, amikre Dr. Káli Gábor válaszolt a Cryo-Save képviseletében:

A levett mennyiségtől/minőségtől függ, a gyermek hány kg-os súlyáig lehet felhasználni a levett mintát? Általában 2-3 éves kornál nem tovább?

Általánosságban elmondható, hogy a levett minta gyermek korban hemopoetikus betegségek kezelésére használható fel. Egyértelműen nem lehet kijelenteni, hogy 2-3 éves korig lehet felhasználni ezeket az őssejteket. Ezek többek között függnek a betegség fajtájától és a levett minta tulajdonságától – mennyiség, minőség.
 Ami biztos, hogy a regeneratív medicína fejlődésében azt látják, hogy egyre kevesebb minta is elég a sikeres felhasználáshoz.

A cryo-save által felhasznált 17 minta esetében milyen eredménye volt a beültetésnek?

Csatoltan küldjük a 17 mintával kapcsolatos felhasználásaink táblázatát. Minden esetben volt utánkövetés. A transzplantációk sikeresen végződtek. (A további utánkövetés során 15 paciens esetében maradt fent az aktív kapcsolat. A gyermekek továbbra is jól vannak.)

Vannak-e itthon megfelelő tudással, jártassággal rendelkező szakemberek?

Természetesen vannak. Több központ is rendelkezik a megfelelő tudással és szakemberekkel (Miskolc, Budapest…)

Milyen esetekben lehet a saját, születéskor levett őssejtjét használni, illetve milyen betegség esetén a  testvérét? 

Amennyiben genetikailag hordozza a betegséget (leukémia, limfóma bizonyos fajtái) ott a testvér őssejtje tud segíteni a beteg gyermeken. (donor-allogén transzplantáció) Minden további esetben amelyben saját (autológ) őssejt transzplantáció használható, melyek a további vérképzőrendszeri betegségeket fedik le (lásd ábra a kék brossúra 9. oldala, kördiagram)

A TB fedezi-e valamilyen formában az őssejt beültetést?

A TB támogatja az őssejt beültetést (betegség függő, hogy milyen mértékben), a Cryo-Save pedig minden esetben saját alapítványával támogatja a beteg családoknak a transzplantációt.