Lifestyle

A sport, ami az életünk része kell, hogy legyen!

Én már túlvagyok a várandósságom 6. hónapján és bizony be kell látnom, hogy nagyon hiányzik az intenzív testmozgás. Az előző terhességem gyaloggalopp volt a mostanihoz képest, sajnos fizikailag a jelenlegi állapotomat sokkal nehezebben bírom, már most küzdök a keresztcsontom tágulásával és az ehhez kapcsolódó fájdalmakkal is. Tudom, hogy a terhesség előrehaladtával egy kismama állóképessége csökken, mégis azt gondolom, hogy aki szereti a mozgást és korábban is aktív életmódot élt annak meg kell találnia azt az edzésformát melyet kockázat nélkül, a megfelelő fizikai leterheltség mellett végezhet. A kontakt-sportok (test-testtel), a búvárkodás és minden más olyan mozgás, melynél felmerül a hasi sérülés veszélye a terhesség során tiltólistások, illetve a hanyattfekvéssel járó mozgások is kerülendőek, főleg a 16.hét után.

sportkartya-mix

Szerencsére nekem a Férjem manuál terapeuta, így sokat segít a napi nyújtásban, ami nélkül nem is tudom, hogy hogy tudnék létezni. Én általában egész napos ülőmunkát végzek, ami miatt teljesen be vannak állva a hát- és derék izmaim, ezért a nyújtás mellett olyan mozgásfajtát kerestem, amivel stabilizálni tudom az ellentartó izmaimat és a teljes vázizom rendszeremet. Régen Jeges Jutka kismama tornájára jártam, ami egyszerűen zseniális volt (mindenkinek ajánlom!), de sajnos ezt most nem tudom beiktatni az órarendembe, mert túl intenzív lenne. De nem adtam fel, addig mentem, míg meg nem találtam a számomra megfelelő edzést, ami végül nem más lett, mint a gyógytorna. Sokan a szó hallatán valami laza, lötyögős órára gondolnak, pedig aki járt már gyógytornán az tudja, hogy az egyik leg koncentráltabb mozgás, hiszen egészen a mélyizmokig vannak leterhelve és átmozgatva az éppen aktuális testrészeink. Először csak hetente egy órát sikerült beiktatnom, de annyira jó hatással volt a fájdalmaimra és a szervezetemre, hogy már hetente kétszer is sikerül eljutnom az órára és sokkal jobban bírja a testem a mindennapi terheléseket.

gyogytorna-mix-logo

Szeritem a következő előnyei biztosan vannak a várandóság alatti mozgásnak:

  • nem is gondolnánk, de segíti a terhességi változásokhoz való pszichés alkalmazkodást
  • segít egyensúlyban tartani a testsúlyt, ami fontos, hogy könnyen tudjunk szülni és utána regenerálódni, visszafogyni
  • stabilizálja a jó testtartást, enyhíti a derékfájdalmakat
  • segít megelőzni a terhességi cukorbetegséget
  • fenntartja a vázizomrendszeri és a szívérrendszeri fittséget

Már alig várom, hogy újra mozoghassak és minél több órán részt vehessek, ami a közelünkben megtalálható, amihez találtam egy szuper sokoldalú edzőtársat is! Már korábban is szemezgettem a Sportkártyával és mivel nincsenek véletlenek, ezért megint felhívta rá egy kedves barátunk a figyelmemet, ami a kismamák esetében is hasznos lehet, pláne hogyha szeretnek változatosan mozogni. A kártya lényege, hogy az igénybevételével akár 400 létesítményben is sportolhatunk felváltva egy átlagos, havi bérlet áráért. Többféle csomag közül lehet választani, érdemes megnézni, hogy hol és milyen mozgásformát próbálnának ki és annak alapján megrendelni a szolgáltatás.  A pocakos kismamák például részt vehetnek gyógy-, gerinc-, baba-mama tornán, kismama jógán vagy akár stretchingen is, de egy biztos, hogy az egy intézményben használt edzőtermi bérlettel ellentétben, ezt a kártyát nem kell mélyre süllyeszteni! A Férjem már megrendelte a kártyát, amiről hamarosan részletesen is beszámolok Nektek és remélem, hogy Ti is kedvet kaptok hozzá….:)

sk_01-kicsi